Kun Raahen Prismasta kättä väännettiin


19.07.2017

Raksilan jälkeen Arina avasi seuraavan hypermarkettinsa Raaheen. Se oli fuusion kautta perinyt Osuuskauppa Raahenseudulta Sokos-hallin, jota ryhdyttiin laajentamaan automarketmittoihin. Avajaistilaisuutta juhlisti SOK:n pääjohtaja Juhani Pesonen. Raksilan ja Raahen Sokos-marketit siirtyivät Prisma-lipun alle vuonna 1987.

Raahen yksikkö oli syntyessään Prismaksi sangen pieni. Ensimmäisen kerran sitä yritettiin laajentaa jo 90-luvun puolivälissä. Arina ja kaupunki olivat yhtä mieltä rakentamistarpeesta, mutta eri mieltä rakentamistavasta. Arina halusi Prisman yhteen tasoon, mutta kaupunki ehdotti kaksikerroksista myymälää. Katutasossa tehtävän laajenemisen se katsoi uhkaavan vuosisatoja vanhaa historiallisesti arvokasta ruutukaavaa. Asiasta ei päästy yksimielisyyteen.

Seuraavaan laajentamisoperaatioon Arina lähti 2000-luvun alussa. Vaihtoehtona laajentamiselle oli Prisman muuttaminen ruokakauppaan keskittyväksi S-marketiksi.

Tällä kertaa Arinan toivoma uuden suunnitelman mukainen kaavamuutos hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa äänin 56–8. Päätöksestä valitettiin kuitenkin hallinto-oikeuteen, mikä viivästytti Prisma-ratkaisua merkittävästi.

Kilpailutilanne Raahessa oli samaan aikaan kiristynyt. Suomeen rantautunut Lidl oli avannut kaupunkiin myymälän, ja Kesko haki K-supermarketilleen kaavamuutosta, joka mahdollistaisi sen laajentamisen Citymarketiksi. Tämä kaavamuutos etenikin huomattavasti nopeammin, ja Citymarket avasi ovensa lokakuussa 2006.

Hieman tätä aiemmin Arina oli muuttanut Prismansa S-marketiksi. Remontissa otettiin huomioon mahdollisuus muuttaa myymälä myöhemmin 6 000 neliömetrin Prismaksi, jossa S-marketin saisi helposti muutettua Prisman päivittäistavaraosastoksi.

Kaavapäätöstä odottaessaan Arina joutui myös käymään yt-neuvotteluja.

Alkuvuodesta 2006 hallinto-oikeus hylkäsi kaikki Prisma-kaavasta tehdyt valitukset, ja tilanne näytti vihdoin Arinan kannalta valoisalta. Arina oli keksinyt kysyä myös omistajiensa mielipidettä suuremman myymälän tarpeesta. Asiakaskyselyssä 95 prosenttia kannatti laajennusta.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä 2007 koitti vihdoin odotettu hetki: uusi Raahen Prisma avasi ovensa. Oli kulunut yli kymmenen vuotta siitä, kun laajentamissuunnitelmia ensimmäisen kerran esitettiin.

Lue lisää Arinan Prismojen rakentamista vaikeuttaneista ihmeellisistä kaavoituskuvioista. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.