Kun Pohjois-Pohjanmaalla hynttyyt yhteen lyötiin


01.11.2017

Pohjois-Pohjanmaalla toimivien maaseutuosuuskauppojen, joista monet olivat perustamisiältään Arinaa vanhempia, sulautuminen Arinaan tapahtui pitkän ajan kuluessa. Ensimmäisenä taipaleensa itsenäisenä osuuskauppana lopetti Kellon Osuuskauppa vuonna 1964.

Seuraavalla vuosikymmenellä nähtiin kaksi fuusiota, kun Rantsilan ja Hailuodon Osuuskaupat liittyivät Arinaan vuonna 1972.

Varsinaisen sysäyksen fuusiokehitykselle antoi koko S-ryhmää koskenut suuri saneerausohjelma S-83. Tuossa ohjelmassa Arina nimettiin ns. vastaanottavaksi osuuskaupaksi, johon suunnitelman mukaisesti alettiin yhdistää ympäröiviä pienempiä osuuskauppoja.

Pohjois-Pohjanmaalla toimineista maaseutuosuuskaupoista hyvässä taloudellisessa kunnossa olivat tuossa vaiheessa vain Limingan ja Haukiputaan Osuuskaupat sekä muhoslainen Osuuskauppa Koskiseutu. Sen sijaan Lumijoen, Paavolan, Pyhäjoen ja Tyrnävän Osuuskaupoille sekä Osuuskauppa Raahenseudulle, jotka fuusioituivat Arinaan vuonna 1984, liittyminen merkitsi irtipääsyä taloudellisesta ahdingosta ja uutta mahdollisuutta säilyttää omistajien palvelut kotiseudulla.

Samaa voi sanoa Lamujoen Osuuskaupasta sekä Osuuskauppa Siikalatvasta, jotka fuusioituivat Arinaan vuonna 1991, Pudasjärven Osuuskaupasta, joka fuusioitui vuonna 1992 sekä Ylikiimingin Osuuskaupasta, jonka fuusioitumisvuosi oli 1993.

”Selvää oli, että jokaisen kunnan jokaisessa kylässä ei enää voinut olla omaa kauppaa. Fuusioneuvottelujen yhteydessä kerrottiin reilusti, että jäljelle jäisi enää yksi kauppa, joka sijaitsisi kirkonkylässä”, muistelee Arinan hallintoneuvoston puheenjohtajana toiminut Eino Laaksonen.

Hän kertoo, että neuvotteluja yhdistymisestä käytiin myös Koillismaan Osuuskaupan kanssa. Kuusamossa päätoimipaikkaansa pitävä osuuskauppa syntyi vuoden 1984 lopulla, kun Kuusamon, Taivalkosken ja Koilliskuntain Osuuskaupat yhdistivät voimansa.

Koillismaalla osuuskauppaväki kuitenkin kieltäytyi lähtemästä ”tervaporvarien kelkkaan”. Etelä-Lapissa toiminut Tervolan Osuuskauppa sen sijaan liittyi Arinaan vuonna 1992.

Viimeiset fuusiot Pohjois-Pohjanmaalla nähtiin vasta 2000-luvun alkupuolella, kun itsenäisinä paikallisosuuskauppoina hyvin pärjänneet Liminka, Haukipudas ja Koskiseutu näkivät sen ajan koittaneen, jolloin oli viisasta yhdistää voimat Arinan kanssa.

Lue Arinan tarinasta lisää Pohjois-Pohjanmaalla toimineiden maaseutuosuuskauppojen taipaleesta kohti yhteistä suurosuuskauppaa. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi