Kun Oulu ansaitsemansa kauppakeskuksen sai


16.01.2017

Joulukuussa pohjoissuomalaiset ovat tottuneet vetämään pipon silmille ja vanttuut tukevasti kätösiin. Pohjoisen viimoissa ovat välihousutkin paikallaan.
 
Mutta mitä tapahtuu itsenäisyyspäivän aattona 2016? Väki seisoo paljain päin kadulla kuin kesällä ja kuuntelee ihastuneena, kuinka Finlandia-hymni kaikuu livenä. Aivan avoimen taivaan alla ei olla. Ollaan Kauppakeskus Valkeassa ja sen Kesäkadulla, jossa Oulun sinfoniaorkesteri ja 200 hengen kuoro ovat järjestäneet vaikuttavan flash mob -esityksen.
 
Jotta puitteet tällaiselle on saatu pystyyn, on tarvittu runsaasti rohkeutta ja vielä enemmän kärsivällisyyttä. On tarvittu visiota ja riskinottokykyä. Uskoa omaan tekemiseen ja halua toimia koko Pohjois-Suomen hyväksi.
25 000 neliötä liiketilaa sekä erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen palvelukokonaisuus odottaa noin neljä miljoonaa vierailijaa vuodessa. Heistä valtaosa on Arinan omistajia.
 
– Emme ole halunneet tuoda Valkeaan vain Sokosta ja Pukumiestä, vaikka ne molemmat ovatkin näin saaneet uuden elämän. Olemme halunneet tarjota myös monille muille, näillä kulmilla aivan uusillekin yrityksille ja palveluille mahdollisuuden toimia upealla liikepaikalla, hallintojohtaja Paavo Härö toteaa.
 
Siitä lähtien, kun Sokos 2000-luvun alussa suljettiin ja hotellia uudistettiin, Arinassa on mietitty, kuinka turvata pohjoissuomalaisille omistajille mahdollisimman hyvät erikoistavarakaupan ja ravintolatoiminnan palvelut Oulun keskustassa.
 
– Jos asettaisimme tuottotavoitteet yhtä korkealle kuin kansainväliset kiinteistösijoittajat, jotka näitä kauppakeskuksia Suomeenkin yleensä rakentavat, emme varmaan olisi uskaltaneet leikkiin ryhtyä. Mutta osuustoiminnallisena yrityksenä voimme lähteä siitä, että riittää, kun toiminta on kannattavaa. Tärkeintä meille on lopulta aina omistajiemme tyytyväisyys, Härö korostaa.
 
Entä mikä on ollut haastavinta tässä suuressa Valkea-projektissa?
 
Paavo Härö hymähtää, miettii hetken ja sanoo sitten:
– Ei mitään niin haastavaa, ettei niistä osuuskaupan tarkoituksen muistaen olisi lopulta selvitty.  Nyt kun näen talon täynnä väkeä hienoissa tunnelmissa, haasteet tuntuvat jo kovin kaukaisilta.
 
Lue Arinan tarinasta Valkean tie läpi harmaan kiven suunnittelupöydältä ovien avaukseen. Juhlakirja julkaistaan toukokuussa 2017.