Kun osuustoimintaproffa ilahtui


27.01.2017

Suomessa on suuri joukko erinomaisesti menestyneitä osuustoiminnallisia yrityksiä. Osuustoimintaa yritysmuotona ja liiketoimintamallina on kuitenkin tutkittu ja siitä kirjoitettu sangen vähän.

Yksi osuustoimintaprofessori maastamme sentään löytyy. Hän on Iiro Jussila, joka päätyökseen tällä hetkellä hoitaa Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtajan tehtäviä.

Kun Jussila 2000-luvun alussa teki opinnäytetyötään Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa – mistäpä muusta kuin osuustoiminnasta – hän tuli pohtineeksi, miksei se, että hän on osuuskaupan jäsenenä samalla sen omistaja, näy, kuulu tai tunnu missään. Miksei osuuskaupan myyjä voisi kysyä häneltä vaikkapa kaupan kassalla, oletko omistaja?

Kymmenen vuotta myöhemmin Jussila palasi aiheeseen blogissaan ja ehdotti samalla, että vihreää S-etukorttia alettaisiin kutsua omistajan käyntikortiksi.

– Ilahduin kovin, kun pari vuotta sitten Raksilan Prismassa asioidessani, kuulin, kuinka edelläni ollut herrasmies kysyi kassalta: ”Olenkos minä nyt sitten tämän kaupan omistaja?” Ja siihen nuori myyjätär vastasi iloisesti: ”Totta kai olet – ja niin olen minäkin!”

Jussila kehaisee Arinaa:

– Tämä on oikeanlaista osuustoiminnan henkeä! Arina on ottanut osuuskauppojen joukossa tiennäyttäjän roolin.

Lue Arinan tarinasta Iiro Jussilan mietteitä siitä, mitä kaikkea osuustoiminta voisi tänä päivänä ja ennen kaikkea tulevaisuudessa olla. Juhlakirja julkaistaan toukokuussa 2017.