Kun öiset lemmenäänet nauhalle taltioituivat


29.05.2017

Sotien päätyttyä Suomen valtasi tanssikuume, kun tanssikielto kumottiin vuonna 1948. Oulussa suosittuja paikkoja pistää jalalla koreasti olivat ”Letkunvintti”, Koskelankylän Valo ja Oulunsuun Pirtti sekä Lammassaaren lava ja Kuusisaaren tanssipaviljonki. Pian joukkoon liittyi Hietasaaren tanssilava.

1950-luvun puolivälissä perustettiin suosituksi tullut tanssiravintola Merikoski, jossa viihtyivät erityisesti Ouluun saapuneet merimiehet ja heistä kiinnostuneet naiset. Tanssia oli joka ilta myös Arinassa, Tervahovissa ja Kauppahotellissa.

SOK:lla pitkän työuran tehnyt, Pudasjärvellä syntynyt ja Oulussa koulunsa käynyt Kalle Sääskilahti muistaa ikuisesti lyseon lehtorin 60-luvulla nuorille miehenaluille antaman ohjeen:

”Älkää pojat menkö Letkunvintille. Sieltä saa neekerisankkerin. Jos johonkin menette, menkää Arinaan.”

1960-luvun lopulla hotelli Arinan johtajana toimi Sulevi Kulojärvi, joka oli tarkka paitsi soittajien taitotason, myös ulkoisen habituksen suhteen. Pukeutumisen tuli olla siistiä ja yleisön toivomuksia piti esiintyjien kunnioittaa.

Eräs bändi ei korviaan lotkauttanut yleisön pyynnölle soittaa tangoa. Silloin hotellinjohtaja otti pumpun puhutteluun ja sanoi, että jos ei asenne heti muutu, bändi voi pakata soittovehkeensä ja lähteä. Seuraavana iltana pojat soittivat juuri sitä, mitä pyydettiin, ja uudet vaatteetkin oli hankittu aamulla Sokoksesta.

Suurin osa kevyen musiikin orkestereista oli tuohon aikaan ulkomaalaisia. Notkealanteiset italiaanot olivat erityisesti naisväen suosiossa.

Erään italialaisen yhtyeen jäsenet keksivät piilotella sänkyjensä alle nauhureita, joihin tallentui suomalaisnaisten kanssa vietettyjen öisten lemmenhetkien ääniä. Muusikot kehtasivat jopa soittaa nauhoituksiaan Kulojärvelle, jolloin paljastui, että suomalaisten ja italialaisten miesten huumorintajussa on eroa. Kulojärvi suuttui tempauksesta ja takavarikoi magnetofonit välittömästi.

Lue Arinan Tarinasta, millainen tanssintaitajien kiitorata Arinan parketti on vuosikymmenten kuluessa ollut. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.