Kun muovikassissa miljoonia kuljetettiin


07.01.2017

Vuonna 1967 Osuuskauppa Arina täytti 50 vuotta. Juhlavuotensa ovella se oli tehnyt kaikkien aikojen myyntiennätyksen, 27,6 miljoonaa markkaa ja noussut SOK-järjestön, tai kuten tänä päivänä sanotaan, S-ryhmän, kymmenenneksi suurimmaksi osuuskaupaksi.

Kehitys oli ollut nopeaa, sillä Arina oli kaksinkertaistanut myyntinsä viidessä vuodessa. Erityisen hyvin oli kasvanut tekstiilikauppa, mutta myös muissa erikoistavaroissa Arinan markkina-asema oli vahvistunut selvästi.
Vauhtia myynnille oli antanut vuonna 1960 Oulun keskustaan avattu Sokos-tavaratalo, jossa asiakkaita riitti aamusta iltaan,
päivästä toiseen ja sesongista sesonkiin. Yksi talon suurista ihmeistä olivat Pohjois-Suomen ensimmäiset liukuportaat.
”Lapsena menin Sokokselle usein vain, että sain kerta toisensa jälkeen ajella liukuportailla ylös ja alas.”
Näin muistelee Arinan omistajapalveluissa työskentelevä Riitta Siekkinen, jonka pitkä työura Arinassa alkoi vuonna 1966. Tuolloin 16-vuotiaasta tytöstä tuli konttorilähetti.

”Vastuu oli iso; onneksi en sitä siihen aikaa täysin ymmärtänytkään. Lähetin tehtäviin nimittäin kuului rahalähetysten kuljettaminen Arinan ”pääkonttorin” ja pankkien välillä. Suurin summa, jota olen kassissa kerralla kantanut, oli kaksi miljoonaa markkaa.”

Riitta ajoi yleensä samaa reittiä: konttori, Helsingin Osakepankki, Oulun Osuuspankki, SYP ja KOP. Viikoittain piti asioida myös Työväen Säästöpankissa, Postipankissa ja Säästöpankissa.

Jos oli pankkimaailma kovin erinäköinen, oli sitä Arinan liiketoimintakin. 50-vuotiaan osuuskaupan toimipaikkoihin kuului tavaratalo, 16 omapalvelumyymälää Oulussa, 16 elintarvikemyymälää Oulussa, 15 sekatavaramyymälää maaseudulla, rauta- ja rakennusainemyymälä, urheilutarvikemyymälä, maataloustavaramyymälä, kaksi Shell-huoltamoa, ravintola, hotelli, seitsemän baaria ja leipomo.

Lue Arinan Tarinasta, millaisissa tunnelmissa huimaan kasvuun lähtenyt Arina vietti 50-vuotisjuhliaan. Juhlakirja tulee myyntiin toukokuussa 2017