Kun Matalassa oli tunnelma korkealla


22.09.2017

Vielä 1970-luvun alussa Oulu tunnettiin paikalleen jämähtäneenä savupiippujen paikkakuntana, jossa haisi pahalta. Puunjalostustehtaat sijaitsivat aivan keskustan ympärillä. Imago ei muutenkaan ollut kaksinen. Kaupunki muun muassa keikkui vuodesta toiseen väkivaltatilastojen kärkipäässä. Matalan baarin ja Kiikelinrannan kiersivät kunnialliset kansalaiset kaukaa.

Oulua vaivasivat samanlaiset ongelmat kuin muitakin taantuvia teollisuuskaupunkeja. Ruostevyöhykkeellä oli paljon työttömyyttä ja työttömyyttä seurasi rikollisuus.

2000-luvun alussa Ouluun kokoustamaan lähdössä ollut toimihenkilö kertoi miehelleen, että hän aikoo tiiminsä kanssa illastaa Matalassa. Oulusta alun perin kotoisin ollut puoliso sai tällöin lähes hepulin. ”Ettehän te hyvänen aika voi sinne mennä, varsinkaan naisporukalla. Se on hirveä paikka, rikollisten pesä.”

Mies ei ollut päivittänyt itseään kaupungin uuteen todellisuuteen kymmeniin vuosiin. Tänä aikana niin kyseinen ravintola kuin koko paikkakunta oli pessyt kasvonsa perusteellisesti. Oulun Matalasta oli tullut gourmetravintola.

Niinä aikoina, joita viisikymppinen mies muisteli, se oli kaikkea muuta. Alamaailma kokoontui Matalaksi tai Hotelli Huminaksi kutsumaansa Torinrannalla sijaitsevaan ravintolaan juhlimaan ja uusia konnankoukkuja punomaan. Paikkaa johti nainen, jonka huimasta elämäntarinasta on tehty myös Ilkka Järvi-Laturin ohjaama elokuva nimeltään Kotia päin.

Elämä Oulun upealla torilla, jota punaiset aitat koristavat ja jonka ympärille on noussut niin kulttuuria kuin liike-elämää kuhisevia suuria rakennuksia, on nyt kovin toisenlaista kuin elokuvan kuvaamina aikoina. Tänään paikalla ei enää tarvita joka päivä oikeaa poliisia. ”Järjestyksenpidosta” huolehtii jykevä Toripoliisi. Patsas pystytettiin vuonna 1987. Se rahoitettiin kansalaiskeräyksellä, jonka lisäksi varoja saatiin kokoon myymällä postikortteja, pieniä kipsiveistoksia ja Antellin patsasaiheisia piparkakkuja.


Lue lisää Arinan hotellien mielenkiintoisista vaiheista Arinan Tarinasta. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.