Kun Letkun grilli Oulusta hävisi


07.01.2017

Otto Karhin puisto Oulussa – kansan suussa Letkun puistona tunnettu – oli menneinä vuosikymmeninä sangen pahamaineinen paikka erityisesti öiseen aikaan. Puiston pusikoiden suojissa vaihtoi moni pimeä pullo omistajaa, ja valitettavan usein Letkun grillijonossa heiluivat nyrkit, joskus jopa teräaseet.

Grillinpidon puistossa oli aloittanut jo vuonna 1955 Sotainvalidien Veljesliitto. Se myi Arinalle ensin kioskin liiketoiminnan ja myöhemmin itse kioskirakennuksen.
Makupaloja, Puistohampurilaisia, Paholaisen hampurilaisia, Arinalaisia, Letkun erikoisia, kärkkäreitä ja muita rouheita grilliruokia myytiin Piccolo-grillistä aina vuoteen 2012 saakka.  

Kautta historiansa grilli herätti keskustelua ja jakoi mielipiteitä. Vastustajat argumentoivat sen työllistävän aivan liikaa poliisia ja pilaavan Oulun ydinkeskustan maineen. Puolustajat näkivät grillin edustavan hienostelematonta ja rehtiä oululaista pikaruokaperinnettä, jolle pieni säpinä antoi vain sopivan mausteen.

Vaan aika aikaa kutakin. Osana koko keskustan kehittämistä ja suunnitelmaa puistoalueen muuttamisesta viihtyisäksi, eurooppalaistyyliseksi kaupunkikeitaaksi Arina alkoi suunnitella paikalle nykyaikaista puistokahvilaa. Nykyään Makiana tunnetun kahvilan rakentamisen tielle tuli kuitenkin yllättävä viivästys; arkeologiset kaivaukset.
Puistosta löytyi runsaasti muun muassa 1700-luvulle ajoittuvia esineitä sekä merkkejä alkeellisesta kunnallistekniikasta. Tällainen oli esimerkiksi puusta tehty sadevesikouru. Se ei kaivauksissa kuitenkaan selvinnyt, myytiinkö paikalla jo tuohon aikaan makkaraa.

Lue Letkun grillin hurjasta historiasta Arinan Tarinasta. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.