Kun Lapissa tukku fuusioita toteutui


07.12.2017

Vuonna 1985 Lapin alueelle syntyi suurosuuskauppa, joka sai nimekseen Pohjois-Suomen Osuuskauppa. Synnyn taustalla oli Osuuskauppa Suur-Lapin ja Osuuskauppa Pohjanseudun yhdistyminen. Tätä puolestaan olivat edeltäneet lukuisat pienemmät osuuskauppafuusiot, jotka 1960–70-lukujen vaikeat ajat olivat sysänneet liikkeelle.

Osuuskauppa Suur-Lappi oli syntynyt Rovaniemen, Ranuan, Länsi-Lapin ja Sodankylän Osuuskauppojen yhdistymisen tuloksena vuonna 1970. Vuonna 1984 Suur-Lappiin liittyivät vielä Inarin ja Kittilän Osuuskaupat.

Kun Länsipohjan Osuusliike ja Osuusliike Keminseutu vuonna 1966 fuusioituvat, syntyi Osuuskauppa Pohjanseutu. Siihen yhdistyi vuonna 1973 Kuivaniemen Osuuskauppa.

Pohjois-Suomen Osuuskaupan synnyttyä saatettiin todeta, että kun yhteen liitetään monta huonoa, ei siitä synny yhtä hyvää. Tyhjenneet kylät ja elinkeinorakenteen nopea muutos olivat rokottaneet rajusti jäsenpohjaa. Toimipaikkarakenne oli täysin väärä, ja kilpailijat menivät ohi vasemmalta ja oikealta.

Meiltä kerta kaikkiaan loppuivat pelimerkit”, muistelee Timo Juurikka, Pohjois-Suomen Osuuskaupan viimeinen toimitusjohtaja.

Liikeideat olivat vanhentuneet ja olimme täysin vähittäiskaupan varassa. Sitä tukevaa liiketoimintaa, kuten ravintoloita ja huoltamoita, ei ollut. Investointikyky oli kuihtunut olemattomiin. Niinpä ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin alkaa myydä ja lopettaa toimipaikkoja. Kaiken kaikkiaan niitä meni alta lähes 50, mikä oli paha suonenisku pohjoissuomalaiselle jäsenkunnalle.”

Lue Arinan Tarinasta lisää siitä, kuinka osuustoiminta Lapissa ajautui syviin vaikeuksiin ja joutui saneerauksen kouriin. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi