Kun kauppaneuvos Salminen tunteita nostatti


20.12.2017

Harva alueosuuskaupan toimitusjohtaja on valtakunnan tason julkkis. Harva pääsee Seura-lehden kanteen, useaan otteeseen television uutisiin ja ajankohtaislähetyksiin sekä Helsingin Sanomiin. Sellainen Arinan toimitusjohtajana vuosina 1985–2001 toiminut Kari Salminen osittain tahtomattaan oli, ja hänestä tuli myös julkisuuskuvansa vanki.

Kun Salminen ilmestyi poseeraamaan rellevästi lierihatussaan suuryksiköiden rakennustyömaille, moni toimittaja poisti varmistimen.

Media näki Salmisen useimmiten negatiivisessa valossa. Se ylläpiti mielikuvaa Arina-mafiaa johtavasta kummisedästä, joka oli vallanhimoinen ja häikäilemätön.

Mutta kuinka Kari Salmisen muistavat he, jotka asiasta parhaiten tietävät, hänen työkaverinsa? Kova. Suoraviivainen. Pelottava. Etäinen. Itsevaltias. Mutta myös taitava talousmies. Päättäväinen. Rohkea. Reilu. Luotettava. Kun Kari Salmisen työtoverit puhuvat entisestä pomostaan, voisi jopa luulla, että kyseessä on kaksi eri henkilöä.

Epäilemättä Salminen on temperamenttinen luonne, jonka tuuli saattoi kääntyä nopeastikin. Hän myöntää, ettei ole koskaan ollut varsinainen tiimipelaaja, mutta toisaalta hän lähtöhaastattelussaan toivoi, että hänen seuraajallaan olisi näitä ominaisuuksia. Itse hän mieluiten johti suoraan edestä, ilman ”turhia” palavereja ja neuvonpitoja. Mutta osasi hän myös delegoida ja luottaa, kertovat lähimmät alaiset.

”Varmaan monet ovat minua änkyräksi luonnehtineet, enkä siitä pahastu. Silloin kun paineet olivat kovimmat, vaikeinta oli lähimmillä työtovereillani, hallintojohtajalla, kaupallisella johtajalla ja sihteerillä, mutta kaikkia heitä arvostin kovasti”, Salminen sanoo nyt.

Kari Salmista voi luonnehtia myös oman johtajasukupolvensa tyypilliseksi edustajaksi. S-ryhmässä tämä raivaajasukupolvi pisti osuuskauppojen surkealla tolalla olleet asiat järjestykseen. Tämä edellytti usein sangen suoraviivaista toimintaa ja joskus koviakin otteita. Kun ajat sitten paranivat, tyylin vaihtaminen tuotti monille vaikeuksia.

Diskuteeraavat ja asioita analysoivat poliitikot ja virkamiehet eivät kerta kaikkiaan pysyneet vauhdikkaan kauppaneuvoksen kyydissä. Mutkat suoriksi -tyyli aiheutti väkisinkin yhteentörmäyksiä, vaikka tarkoitus usein oli molemmin puolin hyvä. Salminen tähdentää, ettei hän omia etujaan tai asioitaan ajanut, vaan aina Arinan omistajien.

Yksi Salmisen uran kohokohtia, mutta samalla myös vaikeimpia haasteita, oli Limingantullin Prisman rakentaminen. Se oli hänelle elämän ja kuoleman kysymys.

Hankkeen kaikissa kiemuroissa Salminen piti yllä kovaa pokkaa, mistä syystä häntä pidettiin ylimielisenä. Samalla hän koki useaan otteeseen myös suuria epävarmuuden hetkiä.

”Itsevarmuus oli bluffia, enhän voinut mitenkään tietää, kuinka hommassa lopulta kävisi,” Salminen myöhemmin avautui.

Lue Arinan Tarinasta lisää mielenkiintoisista johtajapersoonallisuuksista, jotka ovat luotsanneet osuuskauppaa vaikeuksien kautta voittoon. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.