Kun kaupan Hiace jänkhältä löytyi


07.01.2017

Tapahtuipa Tervolassa 90-luvulla, aikana, jolloin nykyinen Sale Tervola oli vielä S-market. Päällikkönä toimi jo tuolloin Kari Rautio, joka oli tullut Arinaan Keskolta. S-market oli tuossa vaiheessa laajan tarjonnan kauppa. Ruuan lisäksi myytiin vaatteita ja muita tekstiilejä sekä rauta- ja maataloustuotteita, kuten maaleja, lasivillaa, betoniverkkoja, rumpuputkia, ovia ja peltikattoja. Marketin yhteydessä toimi ravintola Kultakurki, kyläkunnan keskipiste, jossa soitettiin tanssimusiikkia ja jossa vieraili oikeita poptähtiäkin.

Pitkällä urallaan Kari Rautio on saanut nähdä monenlaista. Kerran palattuaan kesälomalta hän huomasi, että osuuskaupan auto, Toyota Hiace ei ollut tutulla parkkipaikallaan myymälän takana. Siitä sitten soittamaan lähettipojille, minnekäs olette auton jättäneet. Johon pojat, että sinne tavalliselle paikalle myymälän taakse.
”No missäs avaimet ovat”, Kari jatkoi.
”Jätimme ne paikalleen, niitä kun oli vähän vaikea saada irti. Pelkäsimme, että virtalukko hajoaa. Ei täällä maalla kukaan mitään varasta.”
”Soitin sitten poliisille, joka kysyi, onko autossa mitään tuntomerkkejä. Vastasin, että kyljessä lukee kissankokoisin kirjaimin S-market Tervola”, Rautio muistelee.

Illansuussa Kari sai puhelun. Langan toisessa päässä kysyttiin, onkos osuuskaupan väki lähtenyt joukolla marjametsään, siellä kun näyttää seisovan auto keskellä jänkhää. ”Soittaja jatkoi, että maksatko viisisataa, jos kerron, missä se auto on.”
Kari lupasi kolmesataa, ja auto löytyi. Onneksi kaverilla oli vinssit ja vehkeet, joiden avulla Hiace saatiin hinattua takaisin osuuskaupan pihaan.

Episodin tappioihin kirjattiin auton korjauskulujen lisäksi viinakset, jotka vorot olivat lähtiessään vieneet Kultakurjesta. Lienevätkö venkulat maistelleet nestemäisiä, minkä vuoksi auto oli suistunut tieltä. Varkaita ei koskaan tavoitettu. Eikä löytynyt niitä auton avaimiakaan, jotka kaverit olivat metsään viskanneet.

Lue lisää pitkäkyntisten tempauksista osuuskaupan toimipaikoissa Arinan Tarinasta. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.