Kun isot peukalot tienvarsille ilmestyivät


02.10.2017

S-ryhmässä on myyty bensiiniä jo 1920-luvulta lähtien. Aluksi osuuskauppojen, myös Arinan, huoltoasemat toimivat suurten kansainvälisten öljy-yhtiöiden, kuten Shellin ja Teboilin, lippujen alla.

1990-luvun lopussa S-ryhmässä tehtiin merkittävä toimialaratkaisu: polttonestekaupassa päätettiin lähteä omille teille. Syntyi ABC-ketju, joka kasvoi huimaa vauhtia suomalaisen polttonestekaupan markkinajohtajaksi.

ABC mullisti huoltamobisneksen ja siirsi sen uudelle vuosituhannelle. Nostalgian hämäriin jäivät rasvamonttuhaalarit, tupakankäry ja tervaa vahvempi kahvi, jossa lusikka seisoi. Huomion painopiste siirtyi autoista ihmisiin.

Käyttöön otettiin uusi sana, liikennemyymälä. Se kuvaa nykyaikaista autoilevan asiakkaan pysähdys- ja virkistäytymispaikkaa, jossa saman katon alla voi syödä ravintolassa, tehdä edullisia ostoksia kunnon ruokakaupan valikoimista ja tietysti tankata. Tarjontaa täydentävät erilaiset oheispalvelut ja etumyymälät.

ABC oli pitkälti S-ryhmän oma liikeidea, vaikka sillä toki oli esikuvia muualla Euroopassa.

Veli-Erkki Vesavaara, joka vastasi Arinan liikennemyymälä- ja polttonestekaupasta vuosina 2004–2016, toteaa, että ABC on ollut alueosuuskaupoille hieno keino monipuolistaa omistajien laadukasta palvelutarjontaa myös pienillä paikkakunnilla. ABC-liikennemyymälöitä ei näet ole tarkoitettu vain ohikulkijoille, vaan ne ovat myös lähiseudun asukkaiden omia ruokakauppoja ja ravintoloita.

Vaan kellä onni on, se onnen kätkeköön.

”Totta kai nopea kasvu ja menestys Suomessa aiheuttaa normaalin kateusreaktion. Keskustelun laineet ovat lyöneet välillä korkealla ja media on ollut ABC:n toiminnasta vähintäänkin riittävän kiinnostunut. Arina on saanut kriittisesti keskustelusta osansa, mutta olemme suhtautuneet siihen hyvin rauhallisesti. Omistajien tarpeita kuunnellaan ja niiden mukaan toimitaan,” Vesavaara sanoo.

Arinan ensimmäinen ABC-liikennemyymälä oli Siikalatvan Pulkkilassa sijaitseva yksikkö, jota parhaillaan uudistetaan tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi.

Lue Arinan tarinasta lisää ABC-ketjun synnystä ja rantautumisesta pohjoiseen Suomeen. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.