Kun Haukipudas SOK:ta uhmasi


15.09.2017

1980-luvun puolivälissä, kun S-ryhmän suuri saneerausohjelma S-83 käynnistyi, hyvin harvat osuuskaupat pärjäsivät enää omillaan. Tilannetta ryhdyttiin korjaamaan fuusioiden avulla. Päämääränä oli synnyttää suuria ja taloudellisesti vahvoja maakunnallisia alueosuuskauppoja.

Tuossa vaiheessa Pohjois-Pohjanmaalla toimineista maaseutuosuuskaupoista hyvässä taloudellisessa kunnossa olivat Limingan OsuuskauppaHaukiputaan Osuuskauppa ja Osuuskauppa Koskiseutu. Niiden fuusioituminen osaksi Arinaa vaatikin pitkän prosessin ja toteutui vasta 2000-luvulla.

Haukiputaan Osuuskauppa oli 80-luvulla pieni, mutta sangen menestyvä. Sen palveluvarustukseen kuuluivat S-market, kaksi lähimyymälää ja kaksi Shell-huoltamoa. Tase oli kunnossa ja osuuskauppa hyötyi hyvästä sijainnistaan Oulun kupeessa.

”Se käytti itsekkäästi hyväksi kaupungin tarjoamat edut ja piti huolta omista asioistaan”, määrittelee Tuomo Seppänen, joka toimi Haukiputaan Osuuskaupan toimitusjohtajana vuosina 1986–2005.

S-83-suunnitelmassa Arina oli määritelty ns. vastaanottavaksi osuuskaupaksi, johon pienempiä osuuskauppoja fuusioitaisiin. Suunnitelmaa toteutettiin määrätietoisesti, eikä asioita aina hoidettu silkkihansikkain.

SOK painosti meitä haukiputaalaisia sangen selvin sanakääntein sulautumaan Arinaan”, Seppänen muistelee.

Vaan tästäkös haukiputaalaisten itsenäisyyshalu vain kasvoi. Osuuskuntakokous tyrmäsikin esityksen fuusiosta selvin äänin.

Seppänen muistelee, että yksi syy kielteiseen päätökseen oli se, että Arinan toimipaikkaverkosto Oulun ympäristössä oli huonokuntoinen ja ajastaan jäljessä. Pääsyy tähän oli siinä, että Arinaan sulautuneet pienet maaseutuosuuskaupat olivat olleet taloudellisesti surkeassa jamassa.

”Niinpä aloimme etsiä Arinan sijasta yhteistyökumppania aivan toisesta suunnasta. Iissä ja Yli-Iissä toiminut Osuuskauppa Turva oli hyvin samantyyppinen osuuskauppa kuin Haukipudas, joten ajatus yhdistymisestä sai nopeasti tuulta siipiensä alle. Fuusio toteutuikin vuonna 1991.”

SOK ei tuoretta liittoa siunannut. Sen mielestä Haukiputaan ja Turvan fuusio oli rakennesuunnitelman vastainen, joten se uhkasi erottaa Haukiputaan Osuuskaupan ketjusopimuksen piiristä. Näin sen marketit eivät saisi hankinnan ketjuetuja, eivätkä ne saisi käyttää ketjutunnuksia.

Kun yhdistyminen kuitenkin tapahtui, SOK toteutti uhkauksensa. Vastatoimena Haukiputaan Osuuskauppa lopetti Yhteishyvä-lehden tilaamisen jäsenilleen kaupan varoilla vuonna 1991. Se moitti lehteä linjasta, joka suosi liikaa alueosuuskauppoja pienten paikallisosuuskauppojen kustannuksella.

Lue Arinan Tarinasta lisää kymmenistä fuusioista, joita pohjoisen Suomen alueella S-ryhmän vaikeimpina aikoina toteutettiin ja joiden seurauksena syntyi nykyinen Arina. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.