Kun Arinasta syntisäkki leivottiin


07.12.2017

Arinan hallintoneuvoston puheenjohtajana Matti Pikkarainen on usein törmännyt Arinaa koskeviin virheellisiin käsityksiin ja väitteisiin – joskus jopa suoranaiseen vihaan. Rauhan ja sovun miehenä tuomiorovasti ei lakkaa tätä ihmettelemästä, vaikkakin ylivoimainen osa kaikesta palautteesta on hyvinkin positiivista.

Äänekkäänä kaikuvat kuitenkin tunnepohjaiset purkaukset esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Arinaa on syytetty mm. yksityisyrittäjyyden tappamisesta, poliitikkojen lahjomisesta, kalliista hinnoista ja kauppapaikkojen ahnehtimisesta.

”Arina-keskusteluun liittyy useita fiktioita, jotka ovat ruvenneet elämään omaa elämäänsä. Olettamista on muodostunut faktoja, eivätkä jotkut ihmiset kerta kaikkiaan suostu ottamaan vastaan oikeaa tietoa ja punnitsemaan asioita rationaalisesti. Arina-viha on tosin oululainen ilmiö, muualla päin laajaa toimialuettamme en ole siihen törmännyt”, Pikkarainen sanoo.

Hänen mielestään olisi liian yksinkertaista olettaa vihan kumpuavan joistakin henkilöistä tai lähihistorian tapahtumista – tai edes vahvan kasvun synnyttämästä kateudesta. Syyt ovat syvemmällä ja ne liittyvät osittain Oulun poliittiseen ja kaupalliseen historiaan.

”Oulussa toimineen vahvan työväen osuusliikkeen kaupan, Oulun Osuuskaupan, sekä Työväen Säästöpankin huonosti päättyneet tarinat ovat joillekin pysyviä katkeruuden aiheita, vaikkei Arinalla niiden kanssa mitään tekemistä olekaan. Valtava määrä osuuskauppoja on lisäksi hävinnyt Oulua ympäröivältä maaseudulta, ja Lapissa saneeraus sekä satojen toimipaikkojen lopetukset on haluttu laittaa Arinan piikkiin, vaikka mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.”

”Lapin saneerasi Pohjois-Suomen Osuuskauppa ja maaseutuosuuskaupat laitettiin Arinan yhteyteen SOK:n mahtikäskyllä valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti. Arinan roolina on päinvastoin ollut huolehtia siitä, että osuustoiminta säilyy pohjoisessa Suomessa ja jälleenrakentaa palveluverkostot pystyyn entistä ehompina”, Pikkarainen muistuttaa.

Lue Arinan Tarinasta lisää Matti Pikkaraisen mietteitä Arinaan kohdistetuista väitteistä. Onko Arina todella liian suuri ja mahtava? Saako Arina parhaat kauppapaikat lahjomalla poliitikkoja? Lahtaako Arina tarkoituksella pieniä yrityksiä? Mihin hyvin menestyneen Arinan liiketoiminnastaan saavuttamat voitot on lopultakin käytetty? Millaiset ovat Arinan todelliset kasvot? Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.