Kun Arinassa kahdeksan hevosta palveli


28.03.2017

Yksi Arinan perustajia oli pienviljelijä Matti Keinänen Oulujoelta. Hänen poikansa Heikki teki osuuskaupassa 50-vuotisen työuran, jonka vaiheita hän muistelee Arinan 50-vuotisjulkaisussa.

Heikki Keinänen oli töissä osuuskaupassa jo niihin aikoihin, kun Arina nimensä sai.

”Lupauduin Arinaan hevosmieheksi jo kesällä 1917, mutta lähtö Ouluun lykkääntyi, kun sadonkorjuutöissä tarvittiin kotikylällä apua. Lokakuussa alkoi sitten Arinan palvelu: ensin kuusi vuotta hevosmiehenä ja viisi vuotta automiehenä, sitten yli 32 vuotta varastonhoitajana sekä päätteeksi vielä kolme vuotta teollisuuskiinteistön huoltomiehen tehtävissä. Eläkkeelle jäätyäni olen ollut osapäivätyössä leipätehtaan koneiden huoltajana.

Sellaisia asioita kuin kesälomat ei alkuvuosina tunnettu. Työ oli raskasta, kun tavarat oli kantaen tuotava Pallashallin kellarikerroksessa sijainneesta varastosta. Myymälätilat olivat senaikaisiksi hyvät ja kauppa kävi, mikäli tavaraa riitti. Voi ja juusto olivat korttisäännöstelyn ulkopuolella. Samoin saatiin maitoa Oulujoen maidonmyyntiosuuskunnan meijeristä suurin piirtein riittävästi. Muu ruoka sen sijaan oli kortilla ja siitä kärsittiin puutetta.

Arinalla oli parhaimmillaan kahdeksan hevosta, ja kun halkokauppa oli laajaa, ajoa riitti yhtä monelle miehelle. Ensimmäinen auto saatiin vuonna 1923. Minut pantiin ajokouluun, jotta jykevä Republic saatiin liikenteeseen. Kun keskusvarasto siirtyi omaan taloon, oli työ jo helpompaa, sillä tavarat voitiin työntää kärryillä suoraan ajoneuvoon.

Vaikka miehet liikkeen johdossa alkuaikoina usein vaihtuivatkin, on sanottava, että työntekijät pitivät talosta ja viihtyivät työssään hyvin. Sisäisiä ristiriitoja ei juuri ollut ja työehtoja pidettiin kohtuullisina.”

Lue Arinan Tarinasta lisää siitä, kuinka työ Arinassa on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.