Kun Arina juhlavuottaan vietti


20.12.2017

25. helmikuuta 1917 tehtiin Oulun VPK:n talolla päätös, joka tuli muuttamaan pohjoissuomalaisten kuluttajien arkea pysyvästi. Silloin perustettiin Osuuskauppa Arina, josta on kasvanut pohjoisen Suomen merkittävin palvelualojen yritys.

Aluksi tämän osuustoiminnallisen yrityksen omistajina oli vain muutama kymmenen kotitaloutta. Tänä päivänä omistajia on jo yli 160 000.

Juhlavuottaan Arina on viettänyt itselleen tyypillisellä  tavalla – hyvin ihmisläheisesti ja omistajaehtoisesti. Ja tietysti juhlinta on ulottunut koko suurelle toimialueelle.

Arina on tuonut kauppoihin 100v -nimikkotuotteita, jotka ovat kaikki lähiruokaa. Niitä on voinut kantaa kotiin mm. juhlavuoden kestokasseissa. Ravintoloissa on voinut maistella Tornion panimon valmistamaa juhlaolutta.

Arinan Omistajan hyötyilta -kiertue vieraili yli 30 toimipaikassa keräten ja sen jälkeen toteuttaen lukuisia omistajien hyötytoiveita. Valkeassa on järjestetty juhlatanssit ja omalle henkilökunnalle sekä sidosryhmille omat hienot juhlatapahtumansa.

Oulun ja Lapin yliopistojen toimintaa on tuettu lahjoituksin ja peräti seitsemän uutta Ässä-monitoimikenttää on vihitty käyttöön koululaisten iloksi.

Totta kai Arina on juhlavuotensa kunniaksi, aivan toiminta-ajatuksensa mukaisesti, tarjonnut vielä tavallistakin enemmän hyötyjä omistajilleen Arinan tuotteiden ja palveluiden käytöstä. Juhlavuosi on luonnollisesti ollut näkyvästi esillä myymälöissä sekä niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa.

Toukokuussa ilmestyi Arinan 100 vuoden taipaleesta kertova Arinan Tarina -juhlakirja, josta makupaloja on julkaistu vuoden mittaan Arina.fi/100 -sivustolla yhteensä peräti 100 kappaletta – sillä Arinastahan tarinoita riittää. Juhlakirja on myynnissä Prismoissa ja Sokoksessa ja sitä voi tilata myös Prisman verkkokaupasta.

Kirjan pohjalta valmistui koskettava juhlavideo, joka on kaikkien katsottavissa Youtubessa https://www.youtube.com/watch?v=hNKSmyCpYF8.

Arina ei aio jäädä laakereilleen lepäämään, vaikka menestys onkin viimeisinä vuosikymmeninä ollut huimaa. Osuuskauppaa kipparoiva toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio on juhlakirjan lopussa todennut, että uusia innovaatioita ja ideoita tarvitaan jatkuvasti ja niitä on jokaisella lupa esittää.

”Edelleen on uskallettava toimia rohkeasti. Me Arinassa uskomme Pohjois-Suomeen. Olen usein miettinyt, miltä täällä näyttäisi, jos isoa ja vahvaa osuuskauppaa ei olisi koskaan ollutkaan. Kauppakeskus Valkea oli meille todella suuri investointi, mutta sittenkin se on vain jäävuoren huippu siinä, mitä kaikkea osuuskauppa on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tehnyt.”

 

Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.