Kun Arina ensimmäiset myymälänsä avasi


27.01.2017

Arina sai ensimmäiset myymälänsä kauppahuone Oulun Elanto Oy:ltä, jonka se hankki omistukseensa jo perustamisvuonna 1917. Ensimmäiset myymälät olivat Pallashallin useampiosastoinen myymäläryhmä, Kauppahallin ruokatavara- ja lihamyymälä sekä sekatavaramyymälät osoitteissa Torikatu 48 ja Asemakatu 33.
Lisäksi Arina avasi uudet myymälät Madekoskelle ja Kastelliin sekä sekatavaramyymälän osoitteessa Isokatu 66.

Jo ennen kuin ensimmäinen toimitusjohtaja, kestiläläinen Y.V. Järvinen oli ehditty valita tehtäväänsä, päätettiin oman toimitalon hankkimisesta. Sellaiseksi valikoitui seppä E. Halosen tilavalla tontilla ja hyvällä liikepaikalla sijaitseva kivitalo Isokatu 32:ssa.

Vuonna 1918 avattiin päätoimitalossa sekatavara-, ruokatavara- ja kangasmyymälä. Taloon sijoittui myös osuuskaupan konttori. Maatalousmyymälä palveli Hankkijan talossa.

Osuuskaupan 50-vuotisjulkaisussa todetaan ylpeästi, kuinka ”nuori, mutta elinvoimaa uhkuen tarmokkaasti eteenpäin ponnisteleva Arina halusi omalla työsarallaan vaalia tervaporvarien aikaisen Oulun maineikkaita kauppaperinteitä.”

Ensimmäiset 35 vuotta Arinan toiminta keskittyi lähes täysin Oulun kaupunkiin. Laajeneminen maaseudulle käynnistyi 1950-luvulla ja ensimmäinen osuuskauppafuusio toteutettiin vuonna 1964.

Lue lisää Arinan liiketoiminnan laajenemisesta sen historian eri vaiheissa Arinan Tarinasta. Juhlakirja julkaistaan toukokuussa 2017.