Kun alppikylä Kittilään kohosi


29.06.2017

Arina investoi 2000-luvulla voimakkaasti hotelli- ja ravintolatoimintansa kehittämiseen.

Vuonna 2003 avattiin käytännössä täysin uudestaan rakennettu Sokos Hotel Arina Oulun keskustassa. 1992 rakennettu Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi ostettiin Arinan omistukseen vuonna 2006.

Arina ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan se halusi rakentaa hotellin vielä Rovaniemeäkin pohjoisemmaksi edistämään ja tyydyttämään kasvavan Lapin matkailun tarpeita.

Sanomalehti Kalevassa Levin tori -nimistä hanketta luonnehdittiin Lapin matkailun uudeksi johtotähdeksi:

”Kittilän Leville rakennettava hotelli- ja liikekeskus tekee historiaa olemalla Lapin kaikkien aikojen suurin yksittäinen matkailualan investointi. Rakennuspinta-alaa on kaikkiaan noin 25 000 neliötä.

Levin uuteen kaupunkimaiseen keskustaan nousee parisataahuoneinen Sokos-hotelli, viisi Hullu Poro Oy:n ravintolaa, liike- ja asuinhuoneistoja sekä parkkihalli. Investoinnin kokonaisarvo on melkein 50 miljoonaa euroa, josta Osuuskauppa Arinan osuus on puolet.”

Levin lomakylän syntyminen oli mahdollista monen tahon tiiviin yhteistyön ansiosta. Hanketta suunniteltiin yhdessä Arinan, Hullu Poro Oy:n omistajan Päivikki Palosaaren sekä oululaisista piensijoittajista muodostuneen LTA-Groupin kesken useita vuosia. Lähtökohtana oli Kittilän kunnan tekemänä kaavoituspäätös, joka mahdollisti mittakaavaltaan suuren, tiiviin alppikylämäisen keskuksen rakentamisen Leville.

Lapin matkailukuningatar Palosaari kommentoi Kalevassa, kuinka vieraalle yhteistyö aluksi tuntui, hän kun oli aina tottunut toimimaan ja päättämään asioista yksin. ”Nyt luotan yhteistyön ison kumppanin kanssa tuovan selviä etuja. Kaikki ovat hyvin iloisia.”

Arinan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi muistelee, kuinka mittavasta projektista oli kyse.

”Projekti oli haastava ja täysin erilainen kuin missä olin koskaan ollut mukana, rakennettiinhan yli 200 huoneen suurhotelli aika lailla ”keskelle ei mitään” – näin kaupunkilaistytön näkökulmasta”, Oulusta kotoisin oleva Peltoniemi toteaa.

”Rakennusaikana työmaalla ahersi 150 alan ammattilaista. Joka ikinen lauta, lankku, puu ja kivi oli rahdattava paikalle pitkien matkojen takaa, mikä tietysti näkyi kustannuksissa. Muutama uneton yö tuli vietettyä, mutta totta kai oli todella upeaa päästä tekemään ainutlaatuista, Lappiin istuvaa hotellia aivan alusta lähtien.”

”Haluamme houkutella asiakkaita ympäri vuoden, ei vain talvisesonkeina. Meille on erittäin tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä alueen muiden matkailuyrittäjien kanssa. Poro- ja huskyajelut, kelkkasafarit, lumimajat ja iglut, seikkailupuistot, maastopyöräilyradat, vaellusreitit, Ruskamaraton, golfkenttä ja niin edelleen ovat kaikki vetovoimatekijöitä niin hotellille kuin koko alueelle”, Peltoniemi toteaa.

Lue Arinan tarinasta, kuinka osuuskauppa on kantanut kortensa kekoon Lapin matkailun uutta tulemista edistettäessä. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.