Keski-ikäinen Raksilan Prisma juhli kotoisasti


21.10.2016

Raksilan Prisman 40-vuotisjuhlapäivänä kaupankäynti soljui vilkkaana, mutta juhlapäivänä omistajilla ei tuntunut olevan kiire. Muistot ja muistikuvat Raksilaan nousseesta suurkaupasta hersyttivät monta hauskaa ja lämmintä hetkeä arjen ostosten lomassa.

Raksilan Prisma juhli merkkipäiväänsä täsmälleen samana päivänä, kun se lokakuussa 1976 avasi ovensa – ensimmäisenä Sokos-markettina Raksilan legendaarisessa kauppakeskittymässä. 

–    Tämä on niin kotoisa kauppa. Täällä löytää helposti etsimänsä ja henkilökunta on ystävällistä. Täällä tapaa aina tuttuja. Tämä on vähän sellainen ikäihmisen terapiapaikka, kun eihän meillä eläkeläisillä ole kiire, naurahti eräs omistaja.

Veikko Kemppainen ja Veijo Heikkinen istuivat aulassa muistelemassa menneitä. Veijo ajoi aikanaan SOK:n (myöhemmin Osuuskauppa Arina) aluevarastolta tavaraa uuteen hypermarketiin. 

–    Kolme päivää yötä päivää ovet olivat auki, kun tavaraa tänne kuskasimme ennen avajaisia. Avajaisia odotellessa yksi sprinkleri alkoi vuotaa kassakoneiden päälle. Haimme ison trukin varastolta ja sen päälle nostettiin vielä nosturi, että vuoto saatiin tukittua, Veijo muistelee hymyssä suin.

Veikko piipahti avajaispäivänä katsomaan suurta hypermarkettia ruokatunnillaan. 

–    Kahvit käytiin juomassa ja täytekakkua syömässä. Kyllähän sitä silloin joukolla ihmeteltiin, että miten asiakkaita voi näin suureen kauppaan riittää. Hyvin on riittänyt, Veikko hymähtää. 

Jarkko Väisänen kävi avajaisissa parikymppisenä nuorukaisena. 
–    Muistan, että avajaisten ilotulitus oli ihan mahtava. Paljon oli isoja tarjouksia, joita jonotettiin. Ja talohan oli aivan valtava. Silloin oli sama olo nuorella miehellä kuin nyt vanhemmalla iällä Valkean tullessa. Samanlaiset olivat mittasuhteet silloin Raksilassa kuin äskettäin keskustassa, Jarkko vertaa.

Veikko ja Veijo innostuvat kertomaan sitä, kun Raksilan Sokos-market muuntui elokuvateatteriksi – silloin historiansa alkuaikoina.

–    Tuohon julkisivulle laitettiin iso valkokangas ja autoista sitten elokuvia katseltiin. Ihan niin kuin Amerikoissa siinä pimeässä leffoja katteltiin, miehet nauravat.

Aikansa ilmiö  ja merkittävä yhä

Raksilan Sokos-market oli aikanaan jotain ennennäkemätöntä Oulussa. Tilaa oli noin 7000 neliötä. Pelkästään 200 neliön avara pääaula oli yhtä iso kuin siihen asti suurin kauppakeskus Höyhtyällä. 

–    Avajaispäivänä väkeä oli valtavasti. Punnitsin silloin hedelmiä ja tuntui kuin vieressä olisi ollut ihmismuuri odottamassa punnitusta. Munkit olivat silloin meillä vetonaulana ja munkkijono ulottui ulos asti, muistelee ensimmäistä juhlapäivää Merja Paaso, nykyisin Raksilan leipäpisteen vastaava myyjä. 

Huonekalukauppaa, isoa radio-tv-osastoa eikä suosittua kahvilaakaan ei enää marketissa ole, mutta yhä Raksilan Prisma on yksi Arinan merkittävistä kauppapaikoista. 1980- ja 1990-luvulla se oli Raahen Prisman ja Hotelli Arinan ohella yksi Arinan kolmesta tukipilarista.

Raksilan kauppakeskittymä oli asiakaspaikkojen, asiakasvirran ja myynnin osalta Suomen suurin vähittäiskauppakeskittymä historiansa alkuvuosina. 

Hintaluottamus luotiin 80-90-luvuilla

1980-1990 -luvuilla käytiin kaupparyhmien välillä hintasotaa ja hinnoista keskusteltiin vilkkaasti. 

–    Kun lääninhallitus teki ensimmäiset, viralliset hintavertailut ja osuuskauppa todettiin edullisimmaksi, kasvoi myynti räjähdysmäisesti vuodesta 1990 alkaen. Prismalla oli silloin myös näyttävä tv-kampanja. Siihen taitaa yhä kestävä hintaluotettavuutemme perustua, arvelee Raksilassa Prismaa luotsaava Heikki Luhtanen.

Oman kaupan tuntu

Jarkko Väisäselle ja Aili Pentille Raksilan market on yhä oma kauppa.
–    Eihän sitä osaa enää muualle mennäkään. Oli se vaan mainiota, että aikanaan tänne suuri market saatiin. Omaksi kaupaksi tämän on tuntenut jo vuosia, 87-vuotias Aili toteaa.

Jarkko sanoo Raksilaa ystävälliseksi paikaksi käydä.
–    Market on ihan sopivan kokoinen nykyisellään. Tänne on mukava tulla ja henkilöstö on kotoisaa. Täältä ei ole yhtään nirppanokkaisia myyjiä, vain ystävällisyyttä ja sellaista tavallisuutta.

Mirja Juvonen syntyi parikymmentä vuotta Raksilan marketin avajaisten jälkeen. 
–    En ole edes tullut ajatelleeksi, että kiinteistö on niin vanha. Ei sitä huomaa, että talo on vanha, koska kauppa on moderni. Raksilan kauppakeskittymästä saa laaja-alaisesti kaikkea sisustuksesta ja vaatteisiin, ruokaan ja muuhun päivittäiseen elämiseen, Mirja toteaa.

Viihtyisä työpaikka

40 vuotta Raksilassa työskennellyt Merja Paaso sanoo, että työpaikalla on aina ollut hyvä ilmapiiri. 

–    Aina on kiva lähteä töihin. Vuodet ovat menneet todella nopeasti viihtyisässä työpaikassa. Kauppa ei ole vuosien varrella mihinkään muuttunut, vain tekniikka on muuttunut. Asiat tehtiin silloin ennen samoin kuin nytkin: työtä tehdään niin hyvin, että omistaja palaa huomennakin, Paaso sanoo. 

Arinan eläkeläiset huolehtivat torstaisen juhlapäivän kahvituksesta. Mukana oli 12 entistä arinalaista huolehtimassa, että jokaiselle omistajalle riitti kahvia ja maukasta täytekakkua.

–    Vuoden olen ollut eläkeläisenä. Ehdin työskennellä Arinan eri pisteissä 45 vuotta. Kyllä on ollut mukava päivä näissä hommissa. Mielelläni tulen seuraaviinkin talkoisiin, hihasi Airi Kurikka kahvinkeiton lomassa.