Kesägrillissä paistuu tuhti liha


06.06.2016

Sokos Herkun lihamestarin Marko Karinkannan käsissä lepäävä muhkea lihapala vie nälän vaikka koko perheeltä. Amerikkalaisten suosima luullinen entrecote on kesän grillaajien uusi suosikki.

– Tämä ei tarvitse mausteeksi kuin sormisuolaa ja mustapippuria. Yhdestä 1,2 – 1,6 kilon palasta riittää helposti neljän tai kuuden hengen syömäporukalle, Karinkanta selvittää.

Lihamestarin ohje luullisen entrecoten valmistajalle on lyhyt ja ytimekäs.

– Grillataan ensin kuumassa grillissä hyvä pinta ja sen jälkeen nostetaan lämpöön lepäämään. Grillin yläritilä on hyvä paikka, siellä se saa olla niin kauan kunnes lämpömittari näyttää 55 astetta.

Ranch entrecoteeksi nimetty liha ei ole kiireisen kokin raaka-aine, sillä sen valmistamiseen pitää varata vähintäänkin tunti. Lihan kaveriksi voi valmistaa salaatin kesän vihanneksista tai vaihtoehtoisesti rosmariini- ja timjamiöljyssä maustetut perunalohkot.

Ribsit pitävät pintansa

Parina viime kesänä grillaajien suosikkiraaka-aineiksi nousseet flank steak ja ribsit ovat pitäneet pintansa. Karinkanta neuvoo keittämään ribsejä melko perinteisessä mausteliemessä ennen grillaamista.

– Suola, laakerinlehti ja maustepippuri riittävät. Keittoaikaa saa varata noin 45 minuuttia. Sen jälkeen ribsit jäähdytetään ennen grillaamista, niin niitä on helpompi käsitellä eikä pinta tartu niin helposti grillin ritilään.

Ribsit grillataan molemmilta puolilta parin kolmen minuutin ajan, jotta pinta saa väriä ja karamellisoituu sopivasti makean tulisen marinadin kera.

Flank steakin mausteiksi Karinkanta laittaa korianteria, limeä, suolaa, valkosipulia ja lehtipersiljaa.

– Marinadin pitää olla raikas ja lihaa pidetään siinä mieluusti yön yli. Ennen grillausta pinnasta pyyhkäistään liiat marinadit pois. Paistoaika on kolme neljä minuuttia molemmin puolin, jonka jälkeen liha kääritään lepäämään folioon viideksi minuutiksi.

Palvelutiski auttaa

Sokos Herkun palvelutiskiltä saa neuvoja kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Kesän grillaajia palvellaan muun muassa omilla mauste- ja marinadiseoksilla.

– Meille voi aina esittää toivomuksia, jotka toteutamme joskus hyvinkin pikaisella aikataululla, Karinkanta lupaa.