Kärrykatosten uusi elämä


31.07.2014

Prisma Limingantullin laajennuksen myötä tarpeettomiksi jääneet vanhat kärrykatokset lahjoitettiin niitä tarvitseville toimijoille. Lue millaisen käyttötarkoituksen katokset saivat uusissa kodeissaan.

Partiolippukunta Kelopojat täyttää tänä vuonna 55 vuotta, ja juhlaleiri järjestetään heinä-elokuun vaihteessa partiokämpällä Sanginjoella. Kevään ja kesän aikana kämpän ympäristöä on laitettu kuntoon talkoovoimin.

‒ Kärrykatokselle löytyi paikka halkovajan seinän vierestä, ja siihen rakennettiin ovi, jotta sade ja lumi eivät haittaa katoksessa toimimista, kertoo Kelopoikien lippukunnanjohtaja Elina Saloranta.

Salorannan mukaan kärrykatos tarjoaa lippukunnalle mainion kiinteän suojan pienen partiokämpän maastossa. Katoksessa voidaan säilyttää retkillä esimerkiksi varusteita tai harjoittaa kädentaitoja vesisateella.

‒ Tällä hetkellä kärrykatos toimii halkokatoksena, sillä maaston raivauksessa syntyneet halot eivät varsinaiseen halkovajaan mahtuneet, Saloranta lisää.

Kestävän kehityksen keskuksella Välivainiolla on kaupunkiviljelyn koealue. Alueella on kaksi kasvihuonetta, joista toinen on tuunattu Arinalta saadusta entisesta ostoskärrykatoksesta.

‒ Kärrykatoksesta tuli osa Kestävän kehityksen keskuksen kaupunkiviljelyn koelaboratoriota asukastuvan läheisyyteen Välivainiolle, keskukselta kerrotaan.

Välivainion kaupunkiviljelyalueella kasvatetaan esimerkiksi yrttejä, tomaatteja, kesäkurpitsaa ja salaattia. Viljelyn tavoitteena on valistaa kaupunkilaisia mukaan lukien koululaisia hyötyviljelemiseen.

‒ Kesäkuussa alueella järjestettiin  Ookkonää kaupunkiviljelly -tapahtuma, jossa oli mukana Kestävän Kehityksen Keskuksen lisäksi monia oululaisia toimijoita puutarhoista yhdistyksiin.

Bonskulan Ponitouhujen kotitalli sijaitsee kivenheiton päässä kaupungista Hietasaaren Ponipihan idyllisissä maisemissa. Heille Prisman vanhat kärrykatokset tulivat tarpeeseen ja todelliseen hyötykäyttöön.

‒ Katokset ovat olleet kullanarvoiset. Tällä hetkellä niitä käytetään heinä- ja purukatoksena, kertoo Ponitouhujen Rea Fagerström.

Aivan lopullista paikkaansa katokset eivät ole Fagerströmin mukaan saaneet, vaan tarkoitus olisi ensi kesänä muuttaa katokset keppihevostalleiksi.

Haukiputaan Pallo ry:n kierrätyskatoksessa on kärryjen sijaan paikat polkupyörille. Katoksen lopullinen sijoittaminen on vielä mietinnässä, mutta uusi pyöräkatos on ollut seuran ahkerassa käytössä.

‒ Pyöräkatos tulee isoon tarpeeseen syksyisin ja talvisin, kun pelaajat kulkevat pyörillä treeneissä, HauPalta kerrotaan.

Toisesta katoksesta leikattiin toisen sivun pleksit pois ja siitä tuli Länsituulen kentälle kioskikoju, joka antaa tuulensuojaa kioskinpitäjille pelien ajaksi.

‒ Pelkästään kesäkuussa Länsituulen kentällä pelattiin noin 30 peliä, joista noin puolessa on pidetty kahviota. Seurasta kerrotaan, että katos on tarpeellinen etenkin edustusjoukkueille sekä vanhimpien junnujoukkueille, mutta palvelee myös pikkujunnujen isompia turneita päivän ajan.

‒ Suuret kiitokset vielä lahjoituksesta sekä jos mahdollista, myös henkilölle joka keksi katoksia meille päin ehdottaa, HauPalaiset toivottavat.