Kaikki mukaan Energiansäästöviikolle


08.10.2018

Valtakunnallinen Energiansäästöviikko 8.-14.10.2018

Osuuskauppa Arina osallistuu Motivan järjestämään Energiansäästöviikkoon ja haastaa mukaan omistajat, henkilökunnan ja yhteistyökumppanit. Viikon tarkoituksena on kampanjoida tehokkaamman energiankäytön puolesta.

Arinassa olemme edelläkävijöitä energiatehokkaissa ratkaisuissa. Olemme rakentaneet yli 20 CO2-kylmälaitosta myymälöihin, joissa käytetään hiilidioksidia ympäristöystävällisenä kylmäaineena ja hyödynnetään maalämpökaivoja sekä jäähdytyksessä että lämmityksessä.  Tehokkailla ratkaisuilla myymälöiden energiankulutus on saatu puolitettua.

Useisiin myymälöihin tullaan tämän ja ensi vuoden aikana asentamaan aurinkosähköpaneeleita. Tuiran S-marketissa olemme hyödyntäneet aurinkosähkö- ja lämpökeräimiä, joista olemme saaneet hyviä kokemuksia.

Lisäksi jatkamme aloittamaamme valaistusmuutosta, joissa myymälöiden valaisimet vaihdetaan uusiin energiaa ja ympäristöä säästäviin säädettäviin led-valaisimiin. Säädettävyys mahdollistaa entistä suuremmat säästöt, kun valaistuksen voimakkuutta voidaan muuttaa tarpeiden mukaisesti esimerkiksi käyttötilanteiden, vuodenaikojen tai sesongin mukaan. Valaistusmuutoksella saadaan loistavat energiansäästöt. Esimerkkinä mainittakoon Limingantullin Prisma, jossa valaistusmuutoksen ansiosta säästyy vuosittain energiaa 50 suomalaisen omakotitalon vuosikulutuksen verran. Led-valaistus on vuoden 2019 loppuun mennessä käytössä noin 80 Arinan toimipaikassa.

Arinan toimipaikoissa energiansäästöviikon aikana henkilökuntaa kannustetaan mukaan tehostamaan energiankäyttöä jokapäiväisissä toimissa, kuten työmatkoilla, jätteiden kierrätyksessä ja energian käytössä.