Juhlavuoden tuotteet maistuivat kesäkadulla


24.03.2017

5-vuotias oululaisneito Amanda maiskuttelee tärkeän näköisenä kampanisusta tehtyä keksiä Valkean kesäkadulla. Amandalta on pyydetty arviota Osuuskauppa Arinan juhlavuoden tuotteesta, ja tyttö on ottanut tehtävänsä vastaan vakavasti.

– Tämä maistuu hyvälle makealle. Tämä ei ole pulla vaan keksi, mukavasti rapea, asiantunteva maistelija arvioi Pulla-Pirtin kehittelemää Kampaset-pikkuleipää.

Arina juhlistaa satavuotiasta taivaltaan tarjoamalla omistajilleen uusia, juhlavuotta varten suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita. Mukana on lähialueiden tuotteita laidasta laitaan.

Kesäkadulla maisteltavina olivat Antellin Polkamarenki, Putaan Pullan Meidän leipä, Pulla-Pirtin Kampaset-pikkuleivät, Röngän Poron kyläsavupaistisiivut ja Hätälän Loimutettu terva-kirjolohifilee. Paikalla olivat myös Kotivaran, Kylmäsen ja Pohjolan Perunan edustajat kertomassa omista tuotteistaan.

Trendikästä marenkia

Oululaisleipomo Antell on kehitellyt juhlavuotta varten Polkamarengin, jonka idea on napattu Tukholman kahviloista, kertoo Antell-konsernin varatoimitusjohtaja Annukka Lantto.

– Marenki on nyt trendituote maailmalla. Meidän juhlavuoden tuotteemme on pinnalta rapsakka ja sisältä pehmeä, Lantto kuvailee Polkamarenkia.

Lanton mielestä juhlavuodeksi suunnitellut uudet tuotteet ovat hieno tapa tuoda esille Arinaa ja paikallisia yrityksiä.

– Juhlavat asiat pitää pystyä tuomaan arkeen jokaisen kuluttajan saataville. Oli kivaa kehitellä jotakin aivan uutta yhteistyöprojektina, Lantto toteaa.

Antellin Polkamarenkia makustelleet oululaiset Sanna Mentilä ja Tuomas Mattila ilahtuivat paikallisten tuotteiden esittelyistä. Tavoitteena oli käydä läpi kaikki esillä olevat tuotteet.

– Polkamarenki on oikein hyvää ja raikasta, höttöistäkin. Hauska idea tuoda tällainen vanha tuote uudistettuna markkinoille, pariskunta kuvaili ensikokemusta marengista.

Tervaa lohessa

Oululainen Irja Timonen yllättyi Hätälän loimutetun terva-kirjolohifileen mausta.

– Erittäin hyvää, jopa älyttömän hyvää. Maut sopivat ihanasti yhteen. Tervan makua on juuri sopivasti, suolaus on hyvä ja kosteuskin juuri oikea, Timonen arvioi asiantuntevasti Hätälän kalaa.

Myös Taru Leinonen nyökkäili tyytyväisenä lohta maistellessaan.

– Tykkään lohesta ja tässä on tervan makua sopivasti. Erilainen, mutta hyvällä tavalla. Paikallisten tuotteiden nostaminen esille on aina hieno asia, Leinonen sanoo.

Perinteinen reikäleipä

Haukiputaalaisen Putaan Pullan juhlavuoden tuotteeksi valikoitui rukiinen reikäleipä, joka sai nimekseen Meidän leipä. Toimitusjohtaja Antti Tyykiluoto kertoo, että valinta oli oikeastaan melko helppo, kun Arinan historiasta nousi heti esiin ruis ja reikäleipä.

– Reikäleipä on ollut alusta asti mukana Arinan tuotevalikoimassa ja se on nosteessa myös tänä päivänä. Ja kun Arinalla on omistajia vauvasta vaariin, niin tavoittelimme leppoisaa ja mehevää, kaikille sopivaa leipää.

Meidän leivän reseptin pohja on kaivettu esiin Putaan Pullan arkistojen kätköistä. Lopputulos on kehitelty yhdessä.

– Palaute on ollut hyvä ja leivän menekki kasvaa koko ajan, toimitusjohtaja toteaa tyytyväisenä uuden ruisreikäleivän vastaanotosta.

Poroa aidosti

Kemiläisen Röngän juhlavuoteen tekemiä poron kylmäsavupaistisiivuja maistellut Tanja Yrttiaho on poronlihan ystävä ja haluaa syödä sen yleensä vähin maustein.

– Poron oma maku pitää olla päällimmäisenä ja tässä tuotteessa se kyllä onkin. Arina on tehnyt hienon teon jalostamalla paikallisia tuotteita juhlatuotteiksi meitä kaikkia asiakkaita varten. Arvostan sitä suuresti. Tämähän on ihan luxusta, Yrttiaho naurahtaa.

Juhlavuoden tuotteisiin kuuluu myös Tornion Panimon valmistama Omistajan Mahti olut, Kotivaran juhlameetvursti, Kylmäsen porogrilleri grillimakkara, Pohjolan perunan Mummon pannuperunat, Finlandia candyn makeissekoituspussi, FinnSpringin vadelma-karpalo lähdevesi sekä muovikassit, jotka on valmistettu kierrätysmuovista. Kassin kuvassa on Oulujoen myymälä vuodelta 1917. Juhlavuoden kestokassi ilmestyy myymälöihin kevään aikana.