Ikäihmisten kauppakassipalvelu käynnistynyt


17.04.2020

HUOM! Palvelu on päättynyt heinäkuussa 2020! 

Oulun kaupunki, Oulun seurakunnat ja Osuuskauppa Arina aloittivat tiistaina 14.4. Ikäihmisten kauppakassipalvelun koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen ajaksi. Palvelua tarjotaan Tuiran, Puolivälinkankaan, Pyykösjärven, Välivainion, Alppilan ja Oulun keskustan alueilla asuville yli 70-vuotiaille.

Puhelinpalvelu avattiin tiistaina 14.4. ja ensimmäiset kauppakassit toimitettiin torstaina 16.4.

Tuotteiden kuljetus kotiin maksutta

Poikkeustilanne vaatii nopeaa toimintaa. Palvelu saatiin käynnistettyä parissa viikossa ja mukaan saatiin oululaisten järjestöjen vapaaehtoisia auttamaan tuotteiden keräämisessä.

”Oulu-avun kautta haluamme auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ruoka- ja asiointiavun tarve on lisääntynyt poikkeusolojen pitkittyessä. Toivomme, että Arinan ja seurakunnan kanssa toteutettava ikäihmisten kauppakassipalvelu tavoittaa yli 80-vuotiaat. Täten pystymme omalta osaltamme estämään riskiryhmään kuuluvien mahdollista altistumista koronavirukselle. Erityiskiitokset tästä laajasta yhteistyöstä kuuluu myös kaikille vapaaehtoisille, ketkä mahdollistavat tämän palvelun”,  Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka kertoo.

”Seurakuntina olemme mukana Oulu-avussa, ja mielellämme myös tässä yhteistyössä. On tärkeää tukea poikkeustilanteessa karanteenissa olevia ihmisiä, joilla ei ole ketään läheistä tukenaan tai jotka eivät pysty käyttämään muita vastaavia palveluja”, Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen sanoo.

Kauppakassitilaus soitetaan Osuuskauppa Arinan järjestämään puhelinpalveluun. Tilatut tuotteet kerätään vapaaehtoisten voimin Tuiran S-marketista. Oulun seurakuntien ja kaupungin työntekijät toimittavat ostokset maksutta ikäihmisten kotiin.

”Osuuskaupan tehtävänä on ruokahuollon turvaaminen, mikä korostuu entisestään nyt koronaepidemian aikana. Halusimme luoda ikäihmisille palvelun, joka helpottaa heidän tilannettaan tässä poikkeustilanteessa.  Pystyimme siirtämään matkailu- ja ravitsemiskaupan toimipaikoista henkilökuntaa vastaamaan puheluihin ja tekemään tilaukset järjestelmään. Tällöin asiakkaalla ei tarvitse olla pääsyä nettiin ja pelkkä soitto palvelunumeroon riittää. Toivottavasti voimme osaltamme näin helpottaa avun tarpeessa olevien ikäihmisten elämää”, Osuuskauppa Arinan osuustoimintapäällikkö Heli Sironen toteaa.

Ikäihmisten kauppakassipalvelu pähkinänkuoressa

Puhelinpalvelu avattiin tiistaina 14.4. ja ensimmäinen toimituspäivä oli torstaina 16.4. Ostoksia toimitetaan asiakkaille tiistaisin ja torstaisin. Puhelinpalvelu tilauksia varten on avoinna ma-pe klo 9-15, (palvelu on suljettu heinäkuun 2020 lopussa).

Palvelua tarjotaan aluksi Tuiran (postinumero 90500), Puolivälinkankaan ja Pyykösjärven (postinumero 90550), Välivainion ja Alppilan (postinumero 90530) sekä keskustan (postinumero 90100) alueilla asuville yli 80-vuotiaille asukkaille. Tilauksia otetaan vastaan rajoitetun resurssin mukaan. Palvelua kasvatetaan mahdollisuuksien mukaan kattamaan laajemmin Oulun aluetta.

Palvelun kautta pilotin piiriin kuuluvat henkilöt voivat tilata Tuiran S-marketin valikoimiin kuuluvia elintarvikkeita, käyttötavaroita ja hygieniatarvikkeita, pois lukien pakaste-, tupakka- ja alkoholituotteet sekä Veikkauksen pelit. Tuotteiden maksu hoidetaan puhelun aikana pääasiallisesti pankkikortin tiedoilla, mutta mikäli asiakkaalla ei ole käytössään pankkikorttia, hänelle voidaan perustaa laskutusasiakkuus puhelimessa poikkeustilan ajaksi.

Kaikkia toimitusketjussa mukana olevia ohjeistetaan tarkasti tuotteiden turvallisesta keräämisestä ja toimittamisesta. Ohjeistamisessa huomioidaan mm. hygieenisyys, tuotteiden kylmäketjun varmistaminen sekä lähikontaktin välttäminen.

www.ouka.fi/oulu-apu

Ikäihmisten kauppakassi-palvelu avautui