Hiilidioksidi mullistaa kiinteistöjen energiahuollon


27.09.2011

Kauppojen uusi kylmätekniikka mullistaa koko kiinteistön energiatalouden. Se pudottaa kokonaisenergiankulutuksen puoleen. Tekniikkaa on testattu vuoden verran noin tuhannen neliön kokoisissa päivittäistavarakaupoissa. Kylmäaineena käytetty hiilidioksidi saadaan kemian teollisuuden sivutuotteena. Osuuskauppa Arina on ollut mukana rahoittamassa tutkimusta ja kehitystä ja Jetitek Oy toteuttaa tekniikkaa. Kyse on maailmanlaajuisesta pioneerityöstä. Kylmätekniikka yhdistetään talotekniikkaan hyötysuhteella, jota ei ole saatu aikaan vielä missään muualla. "Keskeinen tavoite on säästää energiankulutuksessa. Toinen yhtä tärkeä päämäärä on kehittää uutta ja kestävää energiaa", näkee toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio Osuuskauppa Arinasta.

Kehitystyön lähtökohta oli Arinan kohdalla se, että se asetti toiminnalleen selkeät ympäristötavoitteet. Kiinteistöissä halutaan säästää energiaa ja kylmäkalusteissa siirtyä ilmastolle haitallisista ja kasveille myrkyllisistä aineista hiilidioksidiin. Kolmas tavoite on siirtyä tuottamaan itse ilmastoystävällistä energiaa. Uutta kylmäjärjestelmää on testattu Arinan Sale ja S-market myymälöissä, noin tuhannen neliön kaupoissa. Kokonaisenergiakustannukset puolittuivat vuodessa.

Mistä on kysymys, Arinan kiinteistöpäällikkö Seppo Jakola?
"Yksinkertaistettuna yksi automaatiojärjestelmä ohjaa kylmä- ja LVIS-toimintoja kaupassa. Kylmätekniikka ja talotekniikka yhdistetään. Näin energia saadaan tehokkaasti käyttöön. Kylmäkalusteiden kylmäaineena toimii hiilidioksidi, jota syntyy kemian teollisuudessa monien prosessien sivutuotteena". Hiilidioksidia ei tarvitse tuottaa erikseen, sitä on maailmassa jo aivan tarpeeksi. Uudella tekniikalla se voidaan valjastaa hyötykäyttöön niin, että kylmätekniikkajärjestelmä tuottaa tehokkaasti kylmää ja lämmintä.

"Hiilidioksidi on kylmäaineena ympäristöystävällisempää kuin muut käytössä olevat kylmäaineet. Prosessissa syntyy paljon lämpöä, joka varastoidaan kallioon", Seppo Jakola kuvaa. Kallio varastoi lämpöä kuten kiuaskivet. Talteen kerättyä lämpöä voi käyttää talvella kiinteistön lämmitykseen eikä myymälää tarvitse kytkeä kaukolämpöverkkoon. Järjestelmä on sitä tehokkaampi, mitä pohjoisemmaksi mennään.

Uudesta järjestelmästä tulee uudella tekniikalla koko kiinteistön energiakeskus. "Meillä on se etu, että Arina omistaa itse omat rakennuksensa. Näin voimme heti suunnitteluvaiheessa niputtaa talotekniikan yhteen kylmätekniikan kanssa. Investointi on niin kannattava, että se maksaa energiakustannuksissa itsensä kolmessa vuodessa takaisin", iloitsee Veli-Matti Puutio.

Hiilidioksidi kylmäaineena ei ole mikään uusi keksintö, sitä käytettiin jo 1800-luvulla. "Freon korvasi hiilidioksidin, kunnes huomattiin, että se tuhoaa otsonikerrosta ja monet muut kylmäaineet lisäävät kasvihuonekaasuja ilmakehässä. Hiilidioksidi tuli takaisin ja sen käyttöä helpotti kehittynyt tekniikka", Jetitek Oy:n toimitusjohtaja Väinö Jaako kuvailee. Muu Eurooppa oli aiemmin kylmälaitetekniikassa Suomea edellä. "Eipä ole enää. Jetitek ja Arina toteuttavat kylmälaitetekniikkaa, jota ei tällä hyötysuhteella ole rakennettu missään muualla maailmassa. Mietimme koko kiinteistö kerrallaan, ajattelemme
jäähdytyksen lisäksi myös lämmitystä."

Millä tavalla asiakas huomaa muutoksen vanhan ja uuden myymälän välillä? "Myymälässä ei ole enää kylmä, erityisesti sen huomaa kesällä, kun kauppaan mennään kesävaatteissa. Kaikissa kylmätiloissa on ovet tai kannet. Tuotteiden säilyvyyskin paranee", summaa Jakola.

 

Arinan uutta hiilidioksiditekniikkaa hyödyntävät kiinteistöt
»Käytössä 7: S-marketit Pateniemi, Kaakkuri, Muhos ja Ii sekä Salet Rantsila, Tervola ja Utajärvi
»Rakenteilla 2: S-marketit Ylikiiminki ja Muonio
»Suunnitteilla 2: Prisma Limingantulli ja Sale Tupos