Helmat heilahtelivat kesäkadun tansseissa


11.09.2017

Kauppakeskus Valkean kesäkadulla pidetyt Arinan juhlatanssit saivat väen liikkeelle heti ensitahdeista lähtien. Jo ensimmäisen kappaleen jälkeen tanssijoiden keskuudessa huokaistiin helpotuksesta; kivisellä kadulla on helppo pyörähdellä.

Haukiputaalta paikalle tulleet Sirpa ja Aarno Ervasti ovat ahkeria tanssijoita. Jalalla pannaan koreasti vähintään kerran viikossa, mieluusti useamminkin.

-Tanssi on hyvää liikuntaa  ikääntyville. Käymme myös päivätansseissa Haukiputaan Heiton talolla joka toinen tiistai. Kesäisin vuorossa ovat lavatanssit, iloinen pariskunta kertoo.

Molemmat muistavat Hotelli Arinan tanssiravintolan, legendaariset naistentanssitkin on koettu.

-Minulle tuli Helsingistä vieraita vuonna 1987 ja heitä piti viedä tanssimaan. Menimme Arinan naistentansseihin. Siellä soitti orkesteri ja naisten hakua oli koko illan. Helsinkiläiset saivat tanssia koko ajan, muistelee Sirpa.

Pariskunnan muistoihin kuuluu myös Arinan vappulounas, johon osallistui kolme Ervastin veljestä perheineen.

-Vappulounas syötiin ensin ja sen päälle tanssittiin, Aarno huikkaa ja johdattaa daaminsa kesäkadun parketille tangoon, molempien lempitanssiin.

Kesäkadulla on tilaa taivutella

Pudasjärvinen Tuula Kemppainen ja oululainen Veikko Tervola lähtivät innokkaasti mukaan kesäkadun tansseihin. Aktiiviset tanssinharrastajat ovat pyörähdelleet pari vuotta yhdessä. Toisensakin he löysivät tanssikurssilta, kuinkas muuten.

-Arinan tansseissakin on tullut käytyä. Se oli aika pieni paikka, jos halusi kunnolla pyörähdellä. Täällä on sen sijaan hienosti tilaa. Eikä tuo kivilattiakaan ole paha, Veikko arvioi juhlatanssien tilaa.

Myös Anne Äijälä on yllättynyt kesäkadun soveltuvuudesta tanssiparketiksi. Tanssikengät voi vaihtaa lenkkareihin tai vapaa-ajankenkiin, nekin luistavat hyvin kiveä vasten.

-Tanssi pitääkin tuoda ihmisten keskelle, tykkään paikasta, Äijälä kommentoi tanssin  lomassa.

Vieruskaveri Helena Ylikulju ei ole asiasta aivan samaa mieltä.

-Minä en nyt niin hirveästi yleisöstä välitä tanssiessani, mutta ihanaa, että täällä järjestetään tanssit, hän kuitenkin huomauttaa.

Hotelli Arinan tansseista Äijälällä on yksi muisto. Se liittyy siellä vietettyihin äidin syntymäpäiviin.

-Äiti tykkäsi käydä Arinan tansseissa ja minäkin menin mukaan synttäreiden kunniaksi. Paikka teki vaikutuksen nuoreen tyttöön. Se oli hyvin tyylikäs ja hieno, hän muistelee.

Vanhaa ja uutta iskelmämusiikkia

Arinan juhlatanssien solisti Johanna Pakonen muistaa myös Arinan tanssiravintolan. Hän kävi siellä alaikäisenä vanhempiensa kanssa, ja ehti vielä esiintyäkin siellä tangoprinsessavuonna 2001 ennen kuin paikka suljettiin.

-Jari Sillanpäätä kävin siellä katsomassa. Ja treffitansseissa piti käydä kun siellä oli niin ihana juontaja! hän huokaisee.

Kesäkadun juhlatansseihin Pakonen valitsi jalan alle menevää musiikkia. Joukossa oli vanhan Arinan ajan iskelmiä, mutta myös tuoretta kotimaista musiikkia.

-Hieman jännitti, että tuleeko tästä konsertinomainen tilanne vai tanssit. Ja niin vain lähtivät ihmiset heti liikkeelle, kun soitto alkoi, illan solisti huomasi ilahtuneena.

-Täällä on mukavasti tuttuja paikalla. Oululaisille on helppo esiintyä ja jutella, Ihana-yhtyeen kanssa esiintynyt Pakonen toteaa.

Monipuolinen tanssiravintola

Hotelli Arinan legendaarisista naistentansseista puhutaan vielä tänäkin päivänä ympäri Suomea. Tansseissa koettiin suuria tunteita, löydettiin puolisoita ja nautittiin hyvästä musiikista.

Arinan tanssiravintolan kulta-aikaa elettiin 1980-luvulla. Viikonloppujen ravintolatanssien lisäksi pidettiin sunnuntaisin varttuneen väen päivätansseja ja maanantaisin naistentansseja.

Lisäksi hotellin ravintola järjesti sambakarnevaaleja, Octoberfestejä ja römppätansseja. Tanssimaan kerääntyivät eronneet, karanneet ja kaupparatsut. Viimeiset tanssit Hotelli Arinan ravintolassa tanssittiin joulukuussa 2001.

Lähde: Arinan tarina