Halpuuttamisen uusi aalto: Osuuskauppa Arina lisää omistajahyötyjä 2,5 miljoonalla eurolla


19.01.2016

On kulunut vuosi siitä, kun ruoan hintojen halpuuttaminen alkoi osuuskaupoissa. Tänään Osuuskauppa Arinan myymälöissä halpenee jälleen ennätysmäärä tuotteita: Prismoissa ja S-marketeissa on laskettu yli 400 tuotteen hintaa, ja myös Sale-pienmyymälät ovat mukana halpuutuksessa lähes 200 tuotteen voimin.

Osuuskauppa Arinan omistavat asiakkaat, pohjoissuomalaiset kotitaloudet. Osuuskaupan tehtävä on jo lähes 100 vuotta ollut palvelujen ja hyötyjen tuottaminen omistajilleen. Ruokakaupassa osuuskaupan tehtävänä on aina ollut omistajan ruokakorin edullistaminen.

Halpuuttaminen alkoi tasan vuosi sitten Prismoista. Se aloitettiin, koska enemmistö suomalaisista oli sitä mieltä, että ruoka on liian kallista. Ruoan hintojen laskeminen oli vastaus aitoon tarpeeseen. Tämä näkyy myös halpuuttamisen saamassa vastaanotossa. Edellisen vuoden aikana yli tuhannen tuotteen hintaa on alennettu – ja nyt kustannussäästöt sekä jatkuva tehostaminen ovat mahdollistaneet osuuskaupan tarkoituksen mukaisesti ruokakorin hinnan edelleen laskemisen.

Hintojen lasku on ollut pitkäaikainen. Esimerkiksi Oltermannin hinta laski vuosi sitten 4,95 euroon, nyt sitä myydään Prismassa 4,79 eurolla. Reissumiehen hintaa tiputettiin vastaavasti 0,39 euroon, nyt sitä saa Prismoista 0,28 eurolla.
Kotimaisen ruoan osuus edelleen kasvussa

-Halpuuttaminen on pitkäaikainen, strateginen linjaus, jonka eteen on tehty paljon työtä.  Se on myös kannattanut: Hintojen halpuuttaminen on kasvattanut myyntivolyymiä ja omistajakäyntejä. Myös omistajatyytyväisyys on ilahduttavassa nousussa, mikä kertoo siitä, että omistajiemme mielestä olemme täyttäneet hyvin osuustoiminnallisia perustehtäviämme – omistajahyötyjen tuottamista ja ruokakorin edullistamista, Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio toteaa.

Erityinen ilonaihe on halpuuttamisen vaikutus kotimaisen ruoan myyntiin.

-Kotimaisen ruoan osuus Arinan myymälöiden valikoimista on nyt jo noin 80% ja halpuuttamisen myötä mm. kotimaisen lihan, juustojen ja leipomotuotteiden myynnin osuus on kasvanut huomattavasti edellisvuodesta.  Samalla kun jälleen laskemme hintoja, kehitämme entisestään monipuolisia valikoimia. Osuuskaupan laajoista valikoimista löytyy kerralla monipuolinen ruokakori edullisesti. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat tärkeitä arvoja: merkittävä osa tuotteista on valmistettu lähellä omistajiamme Pohjois-Suomessa, Puutio täydentää.

-Edellisellä halpuuttamiskierroksilla laskimme niiden suosikkituotteiden hintoja, joita pohjoissuomalaisissa perheissä kuluu paljon. Nyt halpuutuslistalta löytyy erityisesti omistajien näiden lisäksi toivomia, uusia tuotteita, valikoimapäällikkö Janne Tapio kertoo.

Avainsanoja nyt tehdyllä, uudella halpuuttamiskierroksella ovat keveys ja terveellisyys. Muun muassa monien vähärasvaisten jauhelihojen, täysjyväruisleivän, salaattien, raejuuston, maustamattomien jogurttien ja pähkinöiden hintaa on laskettu.

Halpuutetut hinnat ovat astuneet voimaan 19.1. Arinan Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa.


Kotitaloudet hyötyvät osuuskaupasta eniten käyttämällä omistamiaan palveluja. Omistajat saavat edullisen ruokakorin, tuote- ja palveluetujen, Bonuksen ja maksutapaedun, maksuttomien pankkipalvelujen sekä muiden etujen muodossa keskimäärin n. 400 euron hyödyt kotitaloutta kohden vuodessa, yhteensä n. 60 miljoonan euron arvosta.