Caverionin, Osuuskauppa Arinan ja Oulun Energian innovaatio tuottaa hiilineutraalia kaukolämpöä


03.05.2022

Osuuskauppa Arinan, Oulun Energian ja Caverionin yhteistyössä kehittämä innovaatio lisää kustannustehokasta hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa. Uudenlainen tapa hallita energiavirtoja tarjoaa konkreettisen paikallisesti toteutettavan keinon ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kotimaassa valmistetulla teknologialla.  

Yhtiöt ovat solmineet kolmikantasopimuksen energiantuotantojärjestelmän toteuttamisesta noin kymmeneen Osuuskauppa Arinan kiinteistöön Oulun Energian toimialueella. Tavoitteena on toteuttaa kohteet vuoteen 2025 mennessä. 

Energiantuotantojärjestelmä perustuu kiinteistön CO2-kylmälaitoksen hukkalämmön ja laitokseen yhdistetyn lämpöpumpun energian hyödyntämiseen kaukolämpöverkossa. Kaksisuuntaista kaukolämpöjärjestelmää ohjaa Caverionin älykäs automaatiojärjestelmä, joka on integroitu sekä rakennuksen että Oulun energian ohjausjärjestelmiin. 

Ensimmäinen kohde tuottaa energiaa odotusten mukaan

Oulun Ritaharjuun maaliskuussa avattu Osuuskauppa Arinan uusi S-Market on ensimmäinen uudella energiatuotantojärjestelmällä toimiva kiinteistö. Kiinteistön kylmälaitteiden hukkalämpö otetaan talteen kiinteistön tarpeisiin tai pumpataan Oulun Energian kaukolämpöverkkoon.  Kiinteistö tuottaa tarvitsemansa lämmitysenergian hiilidioksidivapaasti ja syöttää sen lisäksi päästötöntä energiaa kaukolämpöverkkoon.  

Laskelmien mukaan Ritaharjuun asennettu järjestelmä mahdollistaa vuositasolla jopa 3 GWh kaukolämmön tuotannon. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 500 tonnilla, mikä vastaa noin 170 omakotitalon lämmityksessä syntyviä päästöjä.  

Vuoteen 2025 mennessä toteutettavat kohteet nostavat kaukolämmöntuotannon ja päästövähennykset moninkertaisiksi. 

”Kaupan tehokkaiden energiaratkaisujen edelläkävijänä näytämme samalla esimerkkiä ilmastotalkoissa ja uusi yhteistyössä kehitetty energiantuotantojärjestelmä vauhdittaa tavoitettamme kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2025 mennessä”, iloitsee Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola. 

”Tämä onnistuneesti toteutettu hanke vahvistaa näkemyksemme siitä, että yhteistyössä eri toimijoiden kanssa pystymme kehittämään ratkaisuja, jotka mahdollistavat tulevaisuuden kestävän energiajärjestelmän. Vastuullisena suunnannäyttäjänä olemme sitoutuneet tekemään osamme hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti,” kertoo Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntunen. 

”Energiantuotanto on murroksessa ja se edellyttää uudenlaisia ratkaisuja ja uudenlaista yhteistyötä. Caverion pystyy tarjoamaan teknologisia ratkaisuja, jotka vastaavat tähän tarpeeseen ja tuottavat hyötyä asiakkaillemme”, sanoo Caverion Suomen divisioonajohtaja Ville Tamminen 

Paikallisesti tuotetulla puhtaalla energialla iso merkitys myös huoltovarmuuteen

Innovaatiolla on iso yhteiskunnallinen merkitys hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Suomessa valmistetulla teknologialla pystytään tuottamaan päästötöntä energiaa paikalliseen käyttöön sekä syöttämään puhdasta energiaa kaukolämpöverkkoon. Paikalla tuotetulla puhtaalla energialla on suuri merkitys myös huoltovarmuuteen, kun pyritään vähentämään ulkomaisen fossiilisen energian hankintaa.  

Innovaation laajempi hyödyntäminen vaatii uudenlaista aluesuunnittelua ja modernin talotekniikan hyödyntämistä, jotta energiavirrat voidaan ohjata tarkoituksenmukaisesti. Uudenlainen energiantuotantoratkaisu tarjoaa kaavoittajille, sijoittajille, rakennuttajille, energiayhtiöille, talotekniikan osaajille ja kiinteistönhuollon ammattilaisille uusia näkökulmia resurssiviisaiden ratkaisujen toteuttamiseen. 

Energiatuotantojärjestelmän laskelmien verifioinnissa ovat olleet mukana myös VALOR Partners Oy ja VTT.  

 

Lisätiedot:  

Kari Reunanen, liiketoimintajohtaja, Caverion Suomi Oy, kari.reunanen@caverion.com, puh. +358 40 844 3366 

Seppo Jakola, kiinteistöjohtaja, Osuuskauppa Arina, seppo.jakola@sok.fi, puh. +358 50 337 5890 

Kimmo Alatulkkila, lämpöpalvelujohtaja, Oulun Energia, kimmo.alatulkkila@oulunenergia.fi, puh. +358 40 640 3441