Arinan omistajille alkuvuonna yli 200 euron hyödyt taloutta kohden


09.08.2012

Osuustoiminta on sitä, että omistetaan yhdessä ja jaetaan hyödyt yhdessä. Arina on Pohjois-Suomen laajimmin omistettu yritys, sillä 63 % kotitalouksista on Arinan omistajia. Omistajamäärä ylitti alkuvuonna 140 000 rajan. Arinan tehtävänä on hankkia ja myydä omistajille tuotteita ja palveluja pysyvästi edulliseen hintaan. Omistajat saivat alkuvuonna hyötyjä yli 200 eurolla taloutta kohden. Arina kehitti palveluja edellisvuotta enemmän ja työllisti kesäkuun lopussa 2601 työntekijää. Kehittäminen omistajien hyväksi jatkuu Arinan 95-vuotisjuhlavuonna. Juhlavuoden osuustoimintakiertue jatkuu elo-syyskuussa.

Arina on 95-vuotias avoin kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat asiakkaat. Muita omistajia ei ole. Omistajia oli kesäkuun lopussa 140 616 (+ 4 769, + 4 %). Arinaan liittyi alkuvuonna 3 450 uutta omistajaa. Omistajatalouksien osuus Arinan toimialueen (37 Pohjois-Suomen kuntaa) kotitalouksista oli 63 %.

Arinan omistajat hyötyvät osuustoiminnasta käyttämällä palveluja. Bonusmyynti omistajille oli 314,8 milj. euroa (+ 7 %), mikä oli 78 % Arinan alkuvuoden vähittäismyynnistä. Bonusmyynnistä market- ja erikoisliikekaupan osuus oli 78 %, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan 19 % sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan 3 %.

Omistajat saivat alkuvuonna Bonusta ja maksutapaetua yhteensä 12,5 milj. euroa (+ 8 %), keskimäärin 3,5 % bonusostoista. Noin 20 000 omistajataloutta sai palveluja monipuolisesti käyttämällä 5 % maksimibonuksen kaikista bonusostoistaan. Lisäksi omistajat hyötyivät edullisesta ruokakorista, tuote-eduista ja maksuttomista pankkipalveluista yhteensä n. 16 milj. eurolla. Omistajien kokonaishyödyt nousivat alkuvuonna keskimäärin yli 200 euroon taloutta kohden ja 5 % Bonukseen yltäneiden osalta jopa yli 500 euroon taloutta kohden.

Arinan tehtävänä on tuottaa omistajilleen kilpailukykyisiä palveluja ja etuja. Esim. ruokaketjussa osuuskaupan tehtävä on hankkia omistajilleen tuotteita ja palveluja pysyvästi edulliseen hintaan, jottei heidän tarvitse juosta tarjousten perässä.

Arina investoi palvelujen kehittämiseen alkuvuonna 11,4 milj. euroa (+1,4 milj. eur) ja työllisti kesäkuun lopussa 2 601 työntekijää. Työntekijöitä oli keskimäärin 2 368 (+ 150), joista vakituisia 76 %. Kokoaikaisiksi muutettuna työntekijöitä oli 1 500. Arina on tänä vuonna työllistänyt lisäksi 850 kesätyöntekijää.

Arinan alkuvuoden investoinnit painottuivat marketkaupan kehittämiseen. Arina pyrkii rakentamaan kaikki uudet myymälät yhdistäen kylmä- ja lämmitysjärjestelmän, millä saavutetaan jopa yli 50 % kokonaisenergiasäästö. Arina on uuden tekniikan edelläkävijä maailmassa. Syyskuussa avattava Sale Tupos on 11. myymälä, jonka Arina on rakennuttanut tai remontoinut uudella tekniikalla. Investoinnit Pohjois-Suomeen tarjoavat myös työtä paikallisille rakennusalan ammattilaisille.

Omistajien palvelujen ja etujen kehittäminen edellyttää henkilökunnan ammattitaidon ylläpitoa ja kannattavaa liiketoimintaa. Arina huolehtii henkilökunnan osaamisen kehittämisestä pitkäjänteisellä koulutustoiminnalla. Alkuvuoden vähittäismyynti oli 406,1 milj. euroa (+ 8 %) ja toiminnan tulos 4,7 milj. euroa (+ 1,1 milj. euroa). Kannattava liiketoiminta ja vahva tase mahdollistavat palvelujen edelleen kehittämisen omistajien hyväksi.