Arinan edustajistovaaleissa 200 ehdokasta


23.03.2022

Osuuskauppa Arinan omistajat valitsevat 200 ehdokkaan joukosta 65-jäsenisen edustajiston. Ehdokkaisiin voi nyt tutustua vaalisivuilla osoitteessa arina.fi/vaalit löytyvän vaalikoneen avulla.

Arinan edustajisto valitaan nyt toista kertaa suoralla henkilövaalilla. Valittujen edustajiston jäsenten tehtävänä on huolehtia osuuskaupan ja sen omistajien eduista. Äänestystapana on sähköisen ja postivaalin yhdistelmä, ilman vaaliuurnia. Äänestysmateriaali postitetaan omistajan ilmoittamaan kotiosoitteeseen.

Äänestysmateriaalit postitetaan äänioikeutetuille maaliskuun lopussa ja äänestää voi sähköisesti tai postitse 29.3.-13.4. Vaalitulos julkistetaan 26.4. ja uusi edustajisto kokoontuu valmennukseen ja 1. kokoukseensa 20.-22.5.2022

Vaalikoneesta apua oman paikallisvaikuttajan valintaan

Edustajisto on osuuskaupassa päätösvaltaa käyttävä toimielin ja verrattavissa osakeyhtiön yhtiökokoukseen. Sääntömääräisten päätösten lisäksi edustajisto toimii viestinvälittäjinä omistajien ja johdon välillä.

Vaalikoneessa ehdokkaat ottavat kantaa edulliseen hintatasoon, palveluverkoston kattavuuteen, kannattamattomiin toimipaikkoihin, palvelutarjonnan mahdolliseen laajentamiseen, palkitsemiseen mm. bonuksen, omistajakampanjoiden ja peruspankkipalvelujen osalta, yhteystietojen julkisuuteen, osuuskaupan rooliin maakunnallisen hyvinvoinnin edistäjänä ja henkilökohtaiseen ostokäyttäytymiseen.

Osuuskaupan edustajisto on asiakasomistajiensa näköinen

Arinan edustajiston vaaleissa on yli 176 000 äänioikeutettua. S-vaalilautakunta asetti tavoitteeksi 30 %:n äänimäärän (edellisvaaleissa äänesti 26,8 %). Vaalien ehdokasmäärä kasvoi viime vaaleista yhdellä ehdokkaalla 200 paikallisvaikuttajaehdokkaaseen. Koska kyseessä on suora henkilövaali, ratkaisevat vain ehdokkaiden henkilökohtaiset äänet. Keskimäärin joka kolmas ehdokas valitaan. Edellisellä kerralla ääniharava sai 899 ääntä ja läpi pääsi alimmillaan 208 äänellä.

Ehdokkaissa on tälläkin kertaa miesenemmistö (118/200 eli 59 %). Edustajistoon valittiin edellisellä kerralla ehdokasjakaumasta huolimatta naisenemmistö (52,3 %). Ehdokkaat edustavat laajalti eri ammattikuntia ja ovat iältään 21-80 –vuotiaita, keski-ikä 55,3 vuotta. Tarkemmin ehdokkaisiin voi tutustua 23.3. vaalisivustolla arina.fi/vaalit julkaistavan vaalikoneen avulla.

Jokainen äänestänyt asiakasomistaja osallistuu automaattisesti arvontaan, jossa palkintoina on 2 kpl vuoden ruoat -lahjakortteja (arvo 4941 €) sekä 65 kpl 50 € S-ryhmän lahjakortteja.

Jäsenalueet, valittavien edustajiston jäsenten ja ehdokkaiden määrät jäsenalueittain:
Jäsenalue 1 (Oulu, Ii, Muhos, Utajärvi ja Vaala) 31 paikkaa 86 ehdokasta
Jäsenalue 2 (Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Siikajoki ja Siikalatva) 5 paikkaa 28 ehdokasta
Jäsenalue 3 (Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki ja Tyrnävä) 5 paikkaa 18 ehdokasta
Jäsenalue 4 (Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kolari, Muonio, Pello, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio) 10 paikkaa 30 ehdokasta
Jäsenalue 5 (Pudasjärvi, Ranua ja Rovaniemi) 11 paikkaa 25 ehdokasta
Jäsenalue 6 (Inari, Kittilä, Sodankylä ja Utsjoki) 3 paikkaa 13 ehdokasta

Lisätietoja: 
Pasi Ruuskanen, vastuullisuus- ja viestintäjohtaja, +358 50 430 1747, pasi.ruuskanen@sok.fi