Arinan edustajiston vaaleissa 376 ehdokasta


26.03.2014

Keskimäärin joka kuudes valitaan uuteen 65-jäseniseen edustajistoon.

Osuuskauppa Arinalla on 149 905 äänioikeutettua omistajaa, jotka valitsevat 376 ehdokkaan joukosta postiäänestyksellä 31.3.-11.4. osuuskaupassa päätäntävaltaa käyttävän 65-jäsenisen edustajiston. Vaalitulos on selvillä 17.4. Uusi edustajisto kokoontuu 1. kerran 17.5.

Osuuskauppa Arina on yli 150 000 pohjoissuomalaisen yhteisesti ja tasavertaisesti omistama kuluttajaosuuskunta. Arinalla ei ole muita omistajia. Osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti jokaisella Arinan omistajalla on yhtä suuri 100 euron omistusosuus ja vaikutusvalta eli ääni per jäsen. Edustajiston vaalit ja aktiivinen toiminta edustajistossa ovat yksi osuuskaupan omistajien vaikutuskanavista. Pohjoissuomalaisista kotitalouksista 67 % on Arinan omistajatalouksia.

Edustajisto on osuuskaupassa omistajien keskuudestaan valitsema päätäntävaltaa käyttävä toimielin ja verrattavissa osakeyhtiön yhtiökokoukseen. Edustajiston keskeisiin päätöksiin kuuluvat Arinan tilinpäätöksen käsittely ja vahvistaminen, voitonjaosta päättäminen, hallintoneuvoston ja tilintarkastajien valinta sekä sääntömuutokset.

Arinan omistajat valitsevat edustajiston 6 eri jäsenalueelta. Edustajiston paikat on jaettu suhteessa Arinan omistajamääriin eri jäsenalueilla Pohjois-Suomessa. 65-jäseninen edustajisto kokoontuu sääntömääräisesti kahdesti vuodessa kevät- ja syyskokouksiin, joista maksetaan kokouspalkkiot ja matkakorvaukset.

Vuoden 2014 Arinan edustajiston vaalien ehdokasasettelussa hyväksyttiin 39 ehdokaslistaa ja 376 ehdokasta, jotka edustavat monipuolisesti eri ammattikuntia. Ehdokkaista 43 % on naisia ja 57 % miehiä. Nuorin ehdokas on 22-vuotias ja vanhin 80-vuotias. Ehdokkaiden keski-ikä on 52 vuotta. Ehdokkaista 10 % toimii nykyisessä edustajistossa. Viime vaaleissa 60 % valituista oli uusia edustajiston jäseniä.

Jäsen-

alue

Jäsenalue

Edusta­jiston paikat

Ehdokkaita listalla

1

Oulu, Ii, Muhos, Utajärvi, Vaala, ulkopuoliset

31

2 – 62

2

Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Siikajoki, Siikalatva

5

2 – 10

3

Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä

5

2 – 10

4

Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kolari, Muonio, Pello, Simo, Tervola, Tornio, Ylitornio

10

2 – 20

5

Pudasjärvi, Ranua, Rovaniemi

11

2 – 22

6

Inari, Kittilä, Sodankylä, Utsjoki

3

2 – 6

 

Yhteensä

65

 


Edustajiston vaalit järjestetään postiäänestyksenä. Äänestysmateriaali postitetaan Arinan äänioikeutetuille omistajille huhtikuun asiakasomistajapostissa (jakelu maaliskuun lopussa) osuuskaupalla tiedossa olevaan postiosoitteeseen. Loppuvuoden 2013 aikana liittyneet omistajat saavat äänestysmateriaalit erillisenä suorapostituksena kotiosoitteeseensa.

Ehdokkaat esitellään myös vaalisivuilla www.arina.fi/vaalit. Vaalisivuilla on käytössä myös vaalikone, jonka avulla voi hakea mielipiteiltään itseään parhaiten edustavaa ehdokasta.

Arinan omistajat voivat palauttaa äänestyslippunsa vaalikuoressa Arinan lähimpään markettiin tai postitse valmiiksi maksetussa palautuskuoressa siten, että se on perillä Arinan keskusvaalilautakunnalla 11.4.2014 mennessä.

Arinan omistajat voivat samalla osallistua vaaliarvontaan palauttamalla arvontalipukkeen kuoressa lähimpään markettiin tai postitse Keskusvaalilautakunnalle. Osallistuneiden kesken arvotaan 65 kpl 154 euron arvoisia majoitus- ja ravintolalahjakortteja.

Arinan 2014 edustajiston vaalien tulos on selvillä 17.4. Uusi edustajisto kokoontuu 1. kerran perehdytystilaisuuteen ja sääntömääräiseen kokoukseen 17.5.2014.