Arina laajentaa robottikuljetuksia Kempeleen Linnakankaalle ja Oulun Ritaharjuun​


27.05.2024

Osuuskauppa Arinan suositut robottikuljetukset laajenevat kesäkuussa palvelemaan Oulussa Ritaharjun S-marketin ja Kempeleessä Sale Linnakankaan asiakkaita. Uudet robottikuljetukset ovat osa Arinan ja Starship Technologiesin yhteistyösopimusta. Starship Technologies on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

 

Sympaattiset robotit kuljettavat ostokset ympäristöystävällisesti säässä kuin säässä

Syksystä 2023 lähtien Oulun S-market Herkussa palvelleet kuljetusrobotit on otettu Oulussa vastaan innokkaasti ja sähköllä toimivat robotit ovat tähän mennessä toimittaneet yli 1000 tilausta. Päästöttömillä robottikuljetuksilla pystytään vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin saada ostokset nopeasti kotiin kuljetettuina. Robotin kyytiin mahtuu n. 2 kassillista, eli n. 10 kiloa ostoksia. Asiakas tekee tilauksen S-kaupat-sovelluksessa ja näkee reaaliajassa, kuinka paljon ostoksia robotin kyytiin vielä mahtuu. Robotti soittaa musiikkia, kun asiakas vastaanottaa kuljetuksen.

– Ruoan verkkokaupan palvelut kasvavat koko ajan ja seuraamme asiakkaiden tarpeita ja toiveita tarkalla korvalla. Prismoissa toimivien nouto- ja kuljetuspalvelujen lisäksi haluamme tarjota kuljetuspalveluita myös pienemmistä yksiköistä. Tähän tarpeeseen robotit vastaavat loistavasti helpottaen asiakkaidemme arkea, sillä ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi täydennysostoksiin. Kun kesken ruuanlaitoin huomaa tärkeän ainesosan unohtuneen kaupan hyllylle, kuljettaa robotti tuotteen keskimäärin tunnissa kotiovelle. Robotteja käytetään myös esimerkiksi raskaampien ostosten tekemiseen ja arjen apuna sairastaessa, kertoo Osuuskauppa Arinan verkkokaupan kehityspäällikkö Arttu Viholainen.

– Linnakankaan Salen ja Ritaharjun S-marketin robotit aloittavat alueen kartoitusajot toukokuun lopussa ja asiakkaat pääsevät tekemään tilauksia kesäkuun puoleenväliin mennessä, Viholainen jatkaa.

– Olemme iloisia, että voimme laajentaa kuljetuspalvelua Osuuskauppa Arinan kanssa. Autonomiset robottikuljetukset helpottavat ihmisten arkea, vähentävät liikenneruuhkia ja sähkökäyttöisinä myös päästöjä. Robottimme ovat tehneet hyvää työtä Oulussa ottaen huomioon erityisesti viime talven lumiset olosuhteet. Oulu on maailman pohjoisin kaupunki, jossa robotit ovat koskaan toimineet. Olemme jatkokehittäneet robottiemme talviominaisuuksia Oulun talvesta saatujen oppien avulla ja ottaneet ne käyttöön maailmanlaajuisesti, kertoo Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja Sandra Beaumont.

Starshipin robotit käyttävät tekoälyä ja GPS-paikannusta sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa. Robotti tuntee ympäristön ja reittien kaikki yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstä. Robotit hyödyntävät tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet ja tarvittaessa robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan.

Akkukäyttöiset robotit ovat tehneet vuodesta 2018 alkaen yli kuusi miljoonaa itsenäistä toimitusta vähentäen samalla hiilidioksidipäästöjä ja liikenneruuhkia kaupungeissa. Starshipin yli 2000 robottia kuljettaa tuhansia toimituksia päivittäin yli 80:llä palvelualueella eri puolilla maailmaa. Tähän mennessä robotit ovat kuljettaneet Suomessa jo reilut 150 000 tilausta.

Faktoja kuljetusroboteista :

  • Kuljetuksen hinta alkaen 4,90 €.
  • Robotit toimittavat aluksi noin kilometrin säteelle palvelua tarjoavista kaupoista ja kun ne oppivat tuntemaan aluetta, laajenee toiminta-alue n. 3 km säteelle.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 10 kilogramman painosta ostoksia.
  • Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.
  • Sähköllä toimiva robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Robotissa on ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida
  • Robotit ovat matkustaneet yli 13 miljoonaa kilometriä ja suorittaneet yli 6 miljoonaa autonomista toimitusta eri puolilla maailmaa. Ne ylittävät tien keskimäärin 150 000 kertaa päivässä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä sekunnissa.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Arina, Arttu Viholainen, verkkokaupan kehityspäällikkö, 050 342 9910, arttu.viholainen@sok.fi

Starshipin haastattelupyynnöt: Viestintätoimisto Manifesto, Harri Kammonen, harri.kammonen@manifesto.fi

 

Robotin kyytiin mahtuu n. kaksi kassillista ostoksia.