Robotit saapuivat Oulun Sokos Herkkuun


11.09.2023

Osuuskauppa Arina ja Starship Technologies ovat solmineet yhteistyösopimuksen robottikuljetuksista Oulun Sokos Herkun asiakkaille. Robotit aloittivat toimintansa Oulussa maanantaina 11.9. ja ne kuljettavat tilauksia Kauppakeskus Valkeassa sijaitsevasta Sokos Herkusta.

Nopealla robottikuljetuksella herkut ympäristöystävällisesti

Päästöttömillä, sataprosenttisesti sähköllä toimivilla robottikuljetuksilla halutaan vastata asiakkaiden toiveisiin saada ostokset nopeasti kotiin kuljetettuna. Robotit kuljettavat ostokset asiakkaalle, tilaustilanteesta riippuen, keskimäärin tunnissa tilauksesta.

– Sympaattiset robotit tulevat helpottamaan asiakkaidemme elämää erityisesti silloin, kun on tarve nopealle kuljetukselle. Ruoan verkkokauppa kasvaa koko ajan ja robokuljetukset tuovat jälleen yhden lisäkeinon palvella asiakkaitamme. Kuljetukseen mahtuu n. 2 kassillista, eli n. 9 kiloa ostoksia. Jos ostokset eivät mahdu robotin kyytiin, soittaa Herkun keräilijä asiakkaalle ja sopii mikäli jotain voidaan jättää pois, Robotti sopii erinomaisesti täydennysostoksiin, kun esimerkiksi maito, kananmunat tai unohtuneet ainesosat loppuvat kesken ja ne halutaan samana päivänä, parhaimmillaan muutamassa minuutissa, kertoo Osuuskauppa Arinan ruoan verkkokaupasta vastaava ryhmäpäällikkö Ari Arolaakso.

Asiakkaat voivat tehdä tilauksia robottikuljetuksiin S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Kuljetusta pääsee seuraamaan sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja tilauksen saavuttua perille asiakas saa ilmoituksen puhelimeensa. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla.

– Myöhemmin sovellukseen tulee ominaisuus, joka näyttää jo S-kaupat-sovelluksessa kuinka paljon robotissa on vielä tilaa. Robotin kuljetussäiliö mahdollistaa myös pakasteiden kuljetuksen ja robotin voi tilata kodin lisäksi vaikkapa työpaikan ovelle, Arolaakso lisää.

Starshipin robotit käyttävät tekoälyä ja GPS-paikannusta sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa. Robotti tuntee ympäristön ja reittien kaikki yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstä. Robotit hyödyntävät tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet ja tarvittaessa robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan.

Akkukäyttöiset robotit ovat tehneet vuodesta 2018 alkaen yli viisi miljoonaa itsenäistä toimitusta vähentäen samalla hiilidioksidipäästöjä ja liikenneruuhkia kaupungeissa. Starshipin yli 2000 robottia kuljettavat tuhansia toimituksia päivittäin yli 50:llä palvelualueella eri puolilla maailmaa.

Faktoja kuljetusroboteista

  • Kuljetuksen hinta alkaen 4,90 €. Sokos Herkku tarjoaa syyskuun aikana mahdollisuuden testata robokuljetuksia 2,90 € hintaan.
  • Robotit toimittavat aluksi noin 3 kilometrin säteelle Sokos Herkusta ja kun oppivat tuntemaan aluetta, voidaan toimitusaluetta laajentaa.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Robotissa on ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli viisi miljoonaa toimitusta. Robotit tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.

Robokuljetuksia pilotoitiin viime vuonna Espoossa ja palvelu alkaa toimia suurissa kaupungeissa vaiheittain kevään ja kesän 2023 aikana. Ensimmäiset kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Pori, Rauma, Jyväskylä ja Oulu.

Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Arina, Ari Arolaakso, ryhmäpäällikkö, marketkauppa, 044 788 6454, ari.arolaakso@sok.fi

Starshipin haastattelupyynnöt: Viestintätoimisto Manifesto, Markus Hilden, 044 363 9961, markus.hilden@manifesto.fi