1970-luvun puolivälissä SOK:laisten osuuskauppojen huonoa taloudellista menestystä seurasi rahoituskriisi. Koska liiketoiminta oli kannattamatonta, pankit eivät suostuneet myöntämään osuuskaupoille lainaa.
Kun bisneksistä saadut tulot eivät enää riittäneet laskujen maksamiseen, osuuskaupat yrittivät haalia rahaa säästökassoihin maksamalla isoille talletuksille korkeaa korkoa. Nämä korot ylittivät laissa säädetyn verovapauden rajan. Näin sai alkunsa ns. ylikorkojupakka, joka näkyi ja kuului myös Arinassa.
Kaupallisena johtajana tuohon aikaan toiminut Osmo Naskali muistelee:
”Koko Suomeen levinnyt vyyhti sai alkunsa Kuusamon Osuuskaupasta. Sen säästökassaan oli tehnyt suuren määräaikaisen talletuksen korkealla korolla hämäräliikemies Aaro Makkonen.”
Makkonen pyöritti ns. Atlas-pankkia, joka harjoitti pimeän rahan lainausta. Hän osti konkurssipesiä ja imi ne kuiviin. Miestä syytettiin useista veropetoksista.
Ei siis ihme, että kun tämän venkulan nimi nousi esiin tilintarkastuksessa Kuusamon Osuuskaupan tallettajana, viranomaisten mielenkiinto heräsi. Alettiin epäillä, olisiko Makkosella rahaa myös Arinassa.
”Arinassa korkeita korkoja oli maksettu jo toimitusjohtaja Eino Pohjanpalon ajoista lähtien, eikä toiminnassa nähty mitään väärää. Kaikki korot olivat reilusti näkyvissä kirjanpidossa korkokuluina. Niinpä Arinaa ei missään vaiheessa syytetty kirjanpitorikoksesta”, Naskali kertoo.
Arina ei ollut kuitenkaan kertonut tallettajille, että suurista koroista joutuu maksamaan veroa. Jälkiveroja saaneet omistajat raivostuivat ja viranomaiset tutkivat asioita perusteellisesti.
Naskali muistelee, että konttorilla vallitsi välillä melkoinen hulabaloo, kun sinne lappasi tarkastajaa toisensa perään ja kiukkuiset tallettajat soittelivat yhtenään.
”Silloinkin, kun kaikki paikalliset lehdet tuntuivat olevan pullollaan ylikorko-Arinaa, toimitusjohtaja Jussi Malmi järjesti tuttuun tyylinsä upean uuden vuoden vastaanoton Oulun hotelli Vaakunassa kaupungin kermalle ja jaksoipa vielä vitsailla aiheesta”, Naskali muistelee.
Lue Arinan Tarinasta säästökassatoiminnan vaiheista aina S-Pankkiin saakka. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.