Kun rasvamatkalle rajan yli lähdettiin


06.11.2017

Arina avasi Prisman Keminmaalle vuonna 1990. Myöhemmin hypermarketin paikaksi vaihtui Kemi. Ajatuksena tässä vaiheessa oli, että yksi Prisma Meri-Lapissa riittäisi. Niinpä Tornioon ryhdyttiin suunnittelemaan suuren S-marketin ja ABC-liikennemyymälän yhdistelmää.

Arina oli kuitenkin arviossaan väärässä; Torniojokilaaksossa asuvat omistajat esittivät jatkuvasti toiveita, että Tornioon tarvitaan Prisma. Omistajien ääntä kuunneltiin ja tätä toivetta ryhdyttiin toteuttamaan.

”Arina laajensi kauppapaikkatonttiaan Torniossa pala palalta. Ensin ostettiin paikalliselta maanviljelijältä lato ja niittypalsta. Seuraavaksi hankittiin omistukseen Tornion kaupungilta tietotekniikkatalo, jolla ei koskaan ollut kaupungille kunnollista käyttöä. Sen jälkeen ostettiin vielä Taramaan veljeksiltä huonekaluliike tontteineen. Tilaa oli sen jälkeen riittävästi Prismaakin varten”, muistelee Arinan pitkäaikainen hallituksen jäsen, toimittaja Jorma Rauwala.

Avajaisten yhteydessä vuonna 2009 Kemin ja Tornion Prismojen johtaja Aarno Aho kertoi Yle uutisille uskovansa, että asiakkaita riittää tuoreelle hypermarketille, vaikka alueelle olikin noussut useita marketteja ja kilpailu päivittäistavarakaupassa Tornio–Haaparanta-alueella kiristynyt.

Yle oli kiinnostunut rajakaupan uusimmista käänteistä myös siksi, että rajan yli sukkuloinnilla halvemman ruuan perässä on pitkät ja vivahteikkaat perinteet. Kun ruoka 70–80-luvuilla oli Ruotsissa selvästi halvempaa kuin Suomessa, olivat rasvareissut rajan yli varsinaista kansanhuvia. Rajanylitysten määrä laskettiin vuosittain miljoonissa ja bussikolonnat vyöryivät kohti Eldoradoa eteläisintä Suomea myöten. Paluumatkalla ne olivat pullollaan halpaa voita, vehnäjauhoja, sokeria ja mehuja.

”Arinakin mietti noihin aikoihin tosissaan, kuinka se voisi hyötyä todella vilkkaasta rajakaupasta. Syntyi ajatus tehdä yhteistyötä Pohjois-Ruotsin osuustoimintayritysten kanssa. Suunnittelimme kauppakeskuksen rakentamista siten, että se sijaitsisi puoliksi Tornion, puoliksi Haaparannan puolella. Ajatuksena oli, että niin suomalaisten kuin ruotsalaisten osuuskuntien jäsenet saisivat kaupasta jäsenedut”, Jorma Rauwala kertoo.

Tämä huima idea ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Lue Arinan Tarinasta lisää Arinan Prismojen mielenkiintoisista perustamisvaiheista. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi