Mitä on lähiruoka?
Maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelmassa lähiruoka määritellään paikallisruoaksi, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella.Lähiruoan pihvi on siis tämä: paikallisesti tuotetun ruoan jakeluketju on lyhyt, kuluttaja tietää, mitä syö, ja samalla pidetään huoli siitä, että alueen maataloustuotanto pysyy elinvoimaisena.Meillä Suomessa lähiruoan etuihin kuuluvat puhdas ympäristö, maaperä ja vesi. Alueiden oma ruokakulttuuri, siihen liittyvät raaka-aineet ja ruuanvalmistustavat sekä ammattiosaamisen edistäminen ovat myös tiiviissä yhteydessä lähiruokaan.Lähiruoan läheisyydelle ei ole määritelty kilometrimäärää. Yleensä sanalla viitataan suurin piirtein maakunnan alueella tapahtuvaan ruoan tuotantoon ja kulutukseen. Alueellisen maataloustuotannon tukemiseksi ja elinkeinon pysyvyyden takaamiseksi lähiruoalla onkin suuri merkitys. Viime aikoina suomalaisia on mietityttänyt myös mahdollisen kriisiajan huoltovarmuuteen liittyvät seikat.