Meillä Oulun Sokos Herkussa suunniteltu neljän ruokalajin Suomi 100v-juhlamenu on juhlava ja vivahteikas yhdistelmä suomalaisia makuja. Menu on suunniteltu neljälle hengelle.Alkuun:JUUSTOLAUTANENSisältää:– Peltolan blue– Vuohen grand reserve, juustoportti 8kk kypsytetty– Sahtivilho, Suomi 100 leima, 6kk kypsytetty, pinta harjattu sahdilla– Valitut ruissipsit– Arctic berries -mustikkahillo—Pääruoka 1. PAISTETTUA SIIKAA, KANTARELLIKASTIKE JA UUNIJUUREKSET4x suomustettu, nahallinen siikafilee1 tl merisuolaa0,5 tl valkopippuria2 tl voita1 tl ruokaöljyäLaita fileet nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle voi-öljyseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista n. 2-3min ja käännä, paista vielä hetki lihapuolelta n. 30sek riittää. Tarjoile puikulaperunoiden uunijuuresten ja kantarellikastikkeen kanssa.1l (n. 200 g) tuoreita kantarelleja tai 1prk (160g) säilyke kantarelleja.1 (100 g) sipuli2-3 rkl voita1 tlk (2 dl) kuohukermaa? tl suolaaripaus mustapippuria? dl persiljaa hienonnettunaPuhdista ja paloittele sienet. Hienonna kuorittu sipuli. Sulata rasva paistokasarissa, lisää sipuli ja anna kuullottua. Lisää sienet ja paista, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle persiljaa.UUNIJUUREKSET400 g lanttua300 g palsternakkaa3 kpl porkkanaa3rkl voita1 rkl rypsiöljyä1 rkl juoksevaa hunajaasuolaa, mustapippuriatimjamia ja rosmariinia viimeistelyyn.Kuori ja lohko juurekset, paloittele porkkanat. Kumoa kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet. Kumoa juurekset leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi kerrokseksi.Paista uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 min. Tarkista juuresten kypsyys. Lisää haluttaessa tuoretta timjamia ja rosmariinia.—Pääruoka 2.PORON PAAHTOPAISTI, TUMMA PUOLUKKAKASTIKE, PUNAJUURILOHKOT JA PALSTERNAKKAPYREEPORON PAAHTOPAISTI4 kpl poron paahtopaistia tuore tai pakastesuolaapippuriaRuskista poron paisti voissa kuumalla pannulla kauttaaltaan. Pintamausta suolalla ja pippurilla. Laita noin 120-asteiseen uuniin ja anna kypsyä kunnes paistin sisälämpötila on noin 52-62 astetta. Anna uunista otetun paistin vetäytyä esim. folion sisällä noin 10 minuuttia. Viipaloi paisti viipaleiksi ja tarjoa esim. paistettujen punajuurilohkojen kanssa.TUMMA PUOLUKKAKASTIKE1 rkl voitatimjamia100 g puolukkaa3 dl riistakastiketta2rkl ruokosokeriaLaita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hetki n. 5min miedolla lämmöllä. Soseuta sauvasekoittimella puolukat hienoksi ja siivilöi. Tarjoile poronlihan kanssa.PUNAJUURILOHKOT400G punajuurta1tl suolaaripaus mustapippuria2rkl hunajaa2rkl voita1rkl öljyäPALSTERNAKKAPYRE400g palsternakkaa3dl kuohukermaa50g voitasuolaaKuori palsternakat ja pilko pieneksi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinliemi pois, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää vielä voi ja tarkista suolan määrä.—Jälkiruoka: LAKKAPANNACOTTA2dl maitoa2dl kermaa50g sokeria? vaniljatangon siemenet? sitruunan kuori pieneksi raastettuna4 kpl liivatelehtiäLaita maito-kerma seos kattilaan lämpenemään. Lisää sokeri, sitruunankuoriraaste ja vaniljatangon siemenet. Keitä hetki miedolla lämmöllä. Lisää liotetut liivatteet ja laita annoskuppeihin jäähtymään. Jäähdytä n. 4h ennen kiilteen lisäämistä.LAKKAKIILLE300 g lakkoja0,5 dl sokeri0,5 dl vesiLaita ainekset kattilaan ja keitä n.5min hiljalleen. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi, siivilöi ja lisää liotetut liivatteet. Kaada kiille jäähtyneiden pannacottien päälle ja jäähdytä vielä 4h.Vinkki. Voit tehdä pannacottan jo edellisenä päivänä kiillettä odottamaan.